Lokala coronarestriktioner för Uppsala: Undvik fester och affärer
Uppdaterad 2020-10-22 | Publicerad 2020-10-20
Region Uppsala blir först ut med att skärpa de allmänna råden på regional nivå.
– Vi ser under oktober en väldigt dum och oroande utveckling, där det har stigit fort, säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd.
Med anledning av det bör invånare i regionen undvika att åka kollektivt och gå i affärer.
Från och med i dag och två veckor framåt skärper Region Uppsala de allmänna råden i kampen mot den skenande coronasmittan.
De senaste tre veckorna har antalet sjukdomsfall i regionen ökat dramatiskt jämfört med sommarens låga nivåer.
– För tre veckor sedan hade vi 4 inlagda patienter, i dag är det 33 inlagda, varav 8 på intensiven, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd.
Den negativa utvecklingen gäller stora delar av landet. Men i Uppsala, där spridningen nu klassas som en samhällssmitta, införs nu skärpta råd för främst två områden: kollektivtrafiken och sociala kontakter.
Den höjda försiktigheten gäller även affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser. Man bör verkligen avstå från att arrangera och delta i fester, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på myndighetens presskonferens.
– Undvik stora privata fester, att arrangera och gå på sådana. Försök jobba hemifrån så mycket som möjligt. Försök dra ner på umgänget förutom de du bor tillsammans med. Det är huvudbiten där vi vill se förändring, säger han.
Ingen lockdown
Kollektivtrafiken bör undvikas i så stor utsträckning som möjligt. Anders Tegnell säger däremot att de nya rekommendationerna för Uppsala inte är en så kallad lockdown, en nedstängning.
– Nej, en lockdown implicerar att du stänger ner hela samhället, det gör vi inte här. Vi fokuserar på riskområden som kommit fram i Uppsala, det är de kända. Då är det viktigt att vi skärper de områdena runt riskaktiviteter, det är det vi gör, säger han.
Folkhälsomyndigheten utesluter inte liknande aktioner i andra regioner där smittospridningen ökar. Region Skåne, som under måndagen varnade för en oroväckande ökning av antalet sjukdomsfall, kommer att ta en dialog om detta.
– Det som händer i Uppsala som vi inte ser på samma nivå är trycket på vården. Det har triggat att nu vill vi verkligen försöka få ett stopp. Det är första gången vi använder de här råden, vi vill se hur effektivt det kan bli, svarar Anders Tegnell.
Om två veckor, den 3 november, kommer insatsen att utvärderas.
– Det är kort tid, vi kommer inte se drastiska förändringar. Men utifrån vad vi ser då kommer vi antingen förlänga dem, eller gå tillbaka till de allmänna råden, säger Anders Tegnell.
PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu
Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.