Trots vädjan – privata vårdbolag lovar inte låna ut personal
Publicerad 2020-12-15
Region Stockholm vädjar till privata vårdgivare om att låna ut personal till den hårt pressade akutsjukvården.
Men bara ett av företagen svarar ja på frågan, visar Aftonbladets rundringning.
– Skickar vi personal till akutsjukhusen så kanske vi inte klarar andra uppdrag, säger Jacob Johansson, chefsläkare på Aleris.
Antalet svårt sjuka covidpatienter som behöver intensivvård har fortsatt att öka i Stockholm. Under veckan har regionens intensivvårdsavdelningar i stort sett varit fyllda och det råder nu en akut brist på vårdpersonal.
I fredags meddelade regionen att alla planerade operationer på Astrid Lindgrens barnsjukhus ställs in för att stärka upp akutsjukvården.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson har också vädjat till privata vårdgivare att låna ut personal, framför allt specialistsjuksköterskor och undersköterskor, till akutsjukhusen.
– Vi har inget antal vi måste ha, alla som kan hjälpa till är välkomna, då underlättar de för vår personal och vi blir uthålliga på den här höga belastningen vi är på nu, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör till Aftonbladet.
Får hjälpa till på fritiden
Men flera privata vårdgivare lovar inte någon hjälp i nuläget. De menar att de måste klara av det vårduppdrag de redan har i första hand.
På Stockholms sjukhem vårdas i dag redan covidpatienter och enligt kommunikationschef Annika Kullman Höök är läget är ansträngt. Personal får hjälpa till i akutsjukvården på sin fritid, enligt henne.
– Varje medarbetare får själv bedöma vad han/hon mäktar med för att kunna göra den insats som krävs. Samtidigt är det viktigt att det inte sker på bekostnad av den covidvård vi redan bedriver på regionens uppdrag, skriver kommunikationschef Annika Kullman Höök i ett mejl.
Problem med hög sjukfrånvaro
Flera av de privata aktörerna uppger att de har en hög sjukfrånvaro med flera i personalen som är covidsjuka eller sitter i hemmakarantän.
Många av dem lyfter även det faktum att de redan har tagit över vård för att avlasta sjukhusen under pandemin. Aleris och Ersta diakoni utför både akuta och planerade operationer som i vanliga fall görs på akutsjukhusen.
– I första hand ska vi såklart fullgöra det uppdrag som regionen har gett oss. Men ser vi att det finns utrymme, så kommer de av våra medarbetare som kan och vill att kunna hjälpa på andra sjukhus. Den möjligheten gav vi även i våras, skriver Erstas sjukhuschef Jan-Åke Zetterström i ett sms via sin presschef.
”Kanske inte klarar annan vård”
Aleris är den enda privata vårdgivaren som svarar ett definitivt ”ja” på frågan om man ställer vårdpersonal till akutsjukhusens förfogande.
– Vi gick ut med frågan till medarbetarna samma dag vi fick den och redan fått ett par stycken som anmält sig frivilligt, säger Jacob Johansson, chefsläkare på Aleris.
Men det sker inte utan att andra patientgrupper drabbas.
– Det får såklart påverkan på våra andra uppdrag, planerade operationer och en del akut och halvakut vård där vi redan avlastar regionen. Skickar vi personal till akutsjukhusen så kanske vi inte klarar av andra uppdrag, säger Jacob Johansson.
Tufft för vården långt in i januari
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, är hoppfull om att man kommer att få hjälp från de privata aktörerna. Han väntar sig tydligare svar under nästa vecka.
Flera av de privata vårdgivarna säger att de själva är pressade, flera av dem har tagit över akuta och planerade operationer från er. Vilken vård ska de prioritera ner?
– Privata vårdgivare gör akut och nödvändig vård som de måste fortsätta med. Men om det finns verksamheter med den kompetens vi behöver och deras vård kan vänta till i vår så får vi prata om det.
Kan ni beordra in personal ifall ni gör olika bedömningar kring vad som ska prioriteras?
– Allt bygger på frivillighet. Du som medarbetare måste inte jobba i akutsjukvården om du inte vill det. Men i våras kom många från de privata och stärkte upp.
Men har ni möjlighet att beordra in personal?
– Det är långt kvar tills vi behöver tvångsåtgärder, och de är begränsade. Jag upplever att de privata vårdgivarna förstår läget och att de vill hjälpa till och prioriterar om efter behov.
Enligt Björn Eriksson har vårdpersonal redan hört av sig för att erbjuda hjälp.
– Det finns en stor känsla av att man vill hjälpa till, jag ser ljust på det. Det som är tufft är att smittspridningen inte minskar. Vi ligger på ett stort sjukhusbehov sedan flera veckor tillbaka och det minskar inte och ser ut att vara högt långt in i januari. Och det är tufft för oss.
PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna
Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.