Falska "dövstumma" lurar folk på pengar

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-22

Bedragare som utger sig för att samla in underskrifter och pengar till döva driver just nu runt i landet. Polisen och Sveriges Dövas Riksförbund varnar för bluffmakarna.

– Det förekommer att döva från våra egna föreningar har blivit misstänkliggjorda för att inte vara "riktiga” döva, säger SDR:s ordförande Hanna Sejlitz.

– I normalfallet handlar det om att man försöker lura en person att man bedriver någon slags insamling till en organisation. Det kan vara en, två eller tre personer som kommer fram. Ofta kvinnor. Man visar upp ett papper eller en läsplatta där det står att man vill ha en namnunderskrift eller pengar, eller både och. Det kan vara så att personen inte pratar, utan låtsats vara "dövstum", säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

Behöver tips

Det rör sig inte enbart om bedrägeri. Ibland används insamlingen som en förevändning för att komma nära och kunna stjäla plånbok och mobiltelefon när en annan person avleder uppmärksamheten.

Fenomenet med bluffdöva är inte nytt. Det har återkommit till och från sedan ett par år tillbaka, främst på folktäta platser. Offren är ofta äldre personer och turister, enligt Peter Enell.

– Det har hänt att vi har gripit en och annan för det här. Men det är svårt. När polisen börjar jobba med det brukar personerna flyttar till en annan plats i Sverige eller i Europa. Man vill inte ses på samma plats för länge för då riskerar man att bli gripen.

– Just den här säsongen har det precis kommit igång så vi har inte tillräckligt mycket information för att kunna gripa någon ännu. Vi behöver tips från allmänheten.

Flera håll i landet

Även polisen i Skåne går ut och varnar för fenomenet sedan de märkt av problemet på flera håll i länet.

– I något fall var det en äldre dam som skrev sitt namn och postnummer och så visade det sig när hon tog fram börsen att hon inte hade pengar. Då fotograferade man hennes registreringsskylt på bilen. Det är det även fler personer som råkat ut för, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig vid polisen i Skåne.

I centrala Örebro greps i går tre kvinnor som för misstänkt bedrägeri sedan de ska ha bett allmänheten om pengar och namnunderskrifter, enligt Nerikes Allehanda.

"Avskyvärt sätt"

Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, har fått in mängder av samtal och mail från personer som utsatts för bedragarna.

– De undrar bland annat om det är vi eller någon av våra föreningar, men det är det ju inte. Vi får också samtal och mail från våra egna medlemmar som bevittnat bedragarna i aktion. Vi har fått samtal från norr till söder, från storstäder och mindre orter, säger ordförande Hanna Sejlitz.

Fenomenet med bluffmakare riskerar att skada förbundets förtroende, enligt henne.

– Det är bedragare som på ett avskyvärt sätt utnyttjar okunskap och vilja bland allmänheten att hjälpa samhällsviktiga organisationer. Det förekommer att döva från våra egna föreningar har blivit misstänkliggjorda för att inte vara "riktiga” döva när de har haft lotterier och loppisförsäljning. Detta har drabbat deras försäljning negativt, säger Hanna Sejlitz.

Fotnot: "Dövstum" är en föråldrad och felaktig benämning på en döv person. Tidigare ansågs de som var födda döva eller som tidigt blivit döva även vara stumma. De allra flesta döva har emellertid inte något fel på talorganen. Teckenspråket som döva använder är ett visuellt språk. Källa: NE och SDR.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln