Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Aftonbladets valbevakning balanserad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-18

Får högt betyg av journalistikprofessor

Landets största tidningar har gått hårt åt Mona Sahlin under valet, men Aftonbladets bevakning får ett gott betyg.

Det visar en undersökning av journalistikprofessorn Kent Asp.

– Vi är lika hårda mot alliansen som de rödgröna, det tycker jag är ett gott betyg, säger Lena Mellin, chef för Aftonbladets samhällsredaktion.

Kent Asp har undersökt nyhetsrapporteringen om riksdagsvalet i landets fem största tidningar under månaden före valet.

Den mest balanserade bevakningen har Göteborgs-Posten, visar hans undersökning, som presenteras i DN i dag. Tätt därefter kommer Aftonbladet.

När de andra tidningarna gått extra hårt åt de rödgröna och Mona Sahlin beskrivs Aftonbladet som balanserad i sin valbevakning.

– Tidningen är ungefär lika kritisk mot båda sidorna, det gör att det blir en balanserad bevakning, säger Kent Asp.

Inte förvånad

Lena Mellin är nöjd, men inte helt förvånad. Aftonbladet fick nämligen en liknande bedömning i Asps undersökning vid valet 2006.

– Jag har känt hela valrörelsen att vi skulle placera oss bra. Vi har traditionellt sett placerat oss i topp, som en av de mest balanserade tidningarna. Vi är väldigt medvetna om att man i bland kan bli medryckt av själva jakten, det gör att vi alltid har i minnet att andra sidan också måste få vara med.

Och även läsarna kan vara nöjda, tycker Kent Asp.

– I en valrörelse ska ju medier ge ett bra underlag för väljarna att ta ställning. En bit av det är att man ger en schysst behandling av de sidor som läsarna har att välja mellan. Ur en demokratisk synpunkt är det jätteviktigt.

Båda blocken uppmärksammas

Sammanlagt har Kent Asp gått igenom 865 artiklar ur i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Aftonbladet och Expressen.

Till skillnad från 2006, då medierna oftare skrev positivt om Reinfeldt tycker Kent Asp att båda blocken har uppmärksammats lika mycket. Men den här valrörelsen var det oftare blocken än enskilda partier som ställdes mot varandra, skriver Asp i DN.

Väljarna värderade jobben som den största frågan, men i medierna blev skatterna den största frågan.