Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

De styr gängen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-03

Polisen varnar: Vi måste göra något nu

greps av polisen Strax efter att polisen identifierat de döda kropparna i förrgår plockades Dany Moussa, 31, in till förhör. Moussa är bror till de mördade. Han var enligt uppgift kraftigt narkotikapåverkad när han greps. Han anhölls misstänkt för narkotikainnehav och hålls inlåst över helgen – för att stoppas från att hämnas sina bröder.

De misstänkts för hundratals brott – ändå kan polisen inte gripa de fruktade gangsterledarna.

Vittnen hotas och misshandlas till tystnad och när polisen drar ner på insatserna begår gängen nya brott.

Här är männen bakom maffiakriget i Södertälje.

På några få år har kriget om Södertäljes undre värld gått från hot och misshandel till råa avrättningar. När man för några år sedan sköt sina rivaler i benet skjuter man nu för att döda på en armlängds avstånd.

Den extrema våldsupptrappningen oroar polisen och Södertäljeborna. Nu befaras att även helt oskyldiga ska drabbas av kommande våldsdåd.

Enligt flera källor både bland polis och personer med insyn i Södertäljes undre värld väntas hämndaktioner efter dubbelmordet på bröderna Moussa i torsdags natt. Fotbollsstjärnan Eddie, 26, och hans bror, fyrbarnspappan Yaacoub, 40, sköts till döds med en kalasjnikov på Café Oasen i stadsdelen Ronna.

Syskonens bror Dany Moussa, 31, är president för det kriminella gänget X-team i Södertälje sedan två och ett halvt år. Enligt flera bedömare är motivet till morden att hämnas ett mordförsök i påskhelgen som Dany anses ligga bakom.

Bar på 20 gram kokain

Strax efter att polisen identifierat de döda kropparna i förrgår natt plockades brodern in till förhör. Då var han enligt uppgift kraftigt narkotikapåverkad och bar på 20 gram kokain. Dany Moussa anhölls misstänkt för narkotikainnehav och kommer nu sitta inlåst över helgen. Enligt uppgift bland annat för att stoppa honom från att hämnas sina bröder.

Dany är en känd kriminell med 15 avsnitt i brottsregistret. Hans gäng X-team i Södertälje har också en stark koppling till mc-gänget Bandidos i Västerås. Enligt flera uppgifter reste ett stort antal Bandidos-medlemmar i torsdags till Södertälje för att visa sitt stöd för gängledaren.

Får skyddad identitet

Polisen befarar nya våldsdåd i nästa vecka. På måndag tvingas de troligen släppa Dany. Hans narkotikainnehav anses inte räcka för häktning. Han och hans kvarvarande familj uppges också ha fått skyddade identiteter efter torsdagens dubbelmord på hans bröder.

Danys främste motståndare i gängkriget är ledaren för det så kallade Södertäljenätverket, Bernard Khouri, 29.

X-team uppges försörja sig främst genom utpressning. Men också av förfalskning av papper, målvakter i skalbolag och personrån. Södertäljenätverket uppges få sina inkomster genom inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, utpressning, beskyddaravgift för krogar, försäkringsbedrägerier och andra småbrott.

Men framför allt ska de enligt källor kontrollera garderoberna till majoriteten av krogarna i Södertälje och bedriva vaktbolag genom bulvaner.

– Bernard Khouri drar in minst 100 000 kronor per vecka. Kanske 150 000, säger en källa med insyn.

Styr kokainimporten

Men Södertäljenätverket är också en betydande aktör i importen av kokain till Sverige. Enligt bedömare inom polisen kan Södertäljenätverket stå för en betydande del av den svenska kokainmarknaden.

Den tidigare ledaren Bülent Aslanoglu, 36, bor sedan flera år i Colombia. Därifrån ska han enligt underrättelserapporter styra de svenska knarkaffärerna.

Bernard Khouri ska enligt uppgiftslämnare ofta konsultera Bülent i viktiga frågor som rör gängets framtid.

Stockholmspolisens kriminalunderrättelsetjänst har under flera år kartlagt gängens utbredning. Nu är de mycket oroade av utvecklingen. Efter morden i torsdags jobbar de i ett akutläge där stora resurser sätts in för att snabbt hitta de skyldiga innan det rivaliserade gänget gör det.

Men det är ingen lätt uppgift. Båda gängen består i princip uteslutande av personer med syriansk bakgrund. Attityden mot polisen är en enligt flera källor präglad av misstro.

– En syrian vittnar aldrig mot en annan syrian, blod är tjockare än vatten, säger en källa.

Slår ner vittnen

Även bland brottsoffren finns en ovilja att stå upp mot gängen. Hot, misshandel och trakasserier är mycket vanligt. Även mot offrens familjer. De slår sina offer med knytnävar och sparkar – mer än så behövs inte för att tysta ett vittne, enligt en källa.

– Inte ens vi poliser skulle rekommendera någon vi känner att vittna mot de här gängen. Det är alldeles för riskabelt, säger en polis.

Länspolismästaren Karin Götblad vill dock uppmana alla som vet något att våga vittna.

– Det är svårt att vittna men någonstans måsta man bestämma vilket samhälle vi vill ha. Man måste våga vittna. Vi kan göra hotbildsanalyser och har larmpaket och skyddat boende, säger Karin Götblad.

Enligt länspolismästaren finns det en handfull personer som är nästan omöjliga att få dömda för de brott man vet de är inblandade i.

– Om jag skulle få önska något så är det hårdare straff för stämpling till brott. Många grova kriminella begår inte de här hemska handlingarna själva utan skickar unga killar, säger Karin Götblad.

”De kan ta över”

Polisens bristande resurser anses också vara en orsak. När det händer något spektakulärt satsas stora resurser. Men det är dyrt att ha personal på övertid och efter ett par veckor, om inget har hänt, trappas insatsen ner. Då väljer gängen att slå till igen.

Flera poliser menar nu att en mer permanent, storskalig satsning behövs om kriget mot gängen ska gå att vinna.

– Om vi inte gör något nu kan slaget om Södertälje vara förlorat. Då tar gängen över, säger en polis.