Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Här är farorna på badplatsen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-15

Undervattenströmmar en stor fara

Pallkanter, undervattenströmmar, sand som försvinner under benen.

Farorna på de svenska badplatserna är många.

– Det gäller att vara försiktig och vara medveten om sin egen förmåga, säger Anders Wernesten på Livräddningssällskapet.

Det finns många badplatser i Sverige där man bör vara lite extra försiktig men egentligen handlar det alltid om att vara uppmärksam och inte gå längre ut än man behärskar, berättar Anders Wernesten på Livräddningssällskapet.

– Det bästa är om man kollar med folk som bor vid badplatsen för de brukar veta om det är något man ska vara extra uppmärksam på, säger han.

Förflyttar sandbotten

En strand som har ett välkänt fenomen som kan vara bra att känna till är Tylösand.

– Där är det ibland utströmmar som förflyttar sandbottnen och skapar stora hål. Helt plötsligt kan man vara ute på djupt vatten utan att man hade tänkt vara det, säger Wernesten.

Överhuvudtaget är undervattenströmmar ett av de största problemen när man badar i havet. På Österlen varnar man ofta för strömmar och även i Skanör Falsterbo kan man ha problem med strömmar.

– Det viktiga om man hamnar i en ström är att inte simma mot den, då tröttnar man snabbt. Simma i 90 grader ur strömmen. Ofta hamnar man då i en inström och åker in till land, säger han.

Pallkant

På Gotland finns det så kallade pallkant, en kant på havsbotten där det helt plötsligt blir bråddjupt. Ofta är det även kraftiga strömmar runt pallkanten så att det är lätt att man hamnar i sug.

– På Gotland håller man nu på att sätta upp varningsskyltar på platser som man bör vara extra uppmärksam på.

Varna

Men hur ska man då agera om man ser att någon håller på att drukna?

– Det första man bör göra är att varna så att flera blir medvetna om problemet. Sen ska man kasta ut en livboj. Det är viktigt att man har något mellan sig och den som har drabbats av panik, annars kan man sätta sig själv i en farlig situation.

Juli är den månad på året när det drunknar flest i Sverige i genomsnitt handlar det om en person om dagen.

– Ofta beror det på att man överskattar sin förmåga, Säger Wernesten.

70 000 bojar

I Sverige finns det 70 000 livbojar utplacerade på badplatser och Wernesten uppmanar alla att träna på att använda dem.

– Det är bra att ha tränat på att använda dem innan det är en krissituation, bara man hänger tillbaka dem så gör det ingenting om de används, säger han.

Camping.se - Boka boende på Sveriges
campingplatser
Semestra i
Sverige

ANNONS