Fick jobbet utan betyg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-25

Skandalläkaren teg om att hon anmälts flera gånger

INGEN INFORMATION Skandalläkaren Johanne Krogh som Aftonbladet rapporterat om fick tjänsten som överläkare på Hudiksvalls sjukhus utan referenser. I hennes ansökningsavtal står bara lönen – 64?000 kronor i månaden.

HUDIKSVALL. Skandalläkaren Johanne Krogh, 62, fick överläkartjänsten på Hudiksvalls sjukhus utan betyg och referenser.

– Vi begärde aldrig in några ansökningshandlingar från henne, säger Lars Åke Berndalen, ­dåvarande verksamhetschef vid ortopeden i Hudiksvall.

Lars Åke Berndalen.

I hennes ansökningshandlingar finns bara ett avtal som ger henne 64 000 kronor i månaden. Inget CV eller meritlista.

– Hon hade ju jobbat åt oss som vikarie via ett bemanningsföretag under något halvår. När det blev aktuellt att anställa en överläkare gick vi enbart på direktreferenser från vår egen personal. Och det var positivt, säger Lars Åke Berndalen.

Så ni anställde henne utan att veta något om hennes bakgrund?

– Ja, men vi litade på att bemanningsföretaget kollat upp henne innan hon kom till oss första gången som hyrläkare.

”Blev förvånad”

Hur känns det nu med facit på hand?

– Jag fick höra talas om hennes tid i Norge för en vecka sedan. Jag blev mycket förvånad då jag hade en helt annan bild av henne.

Är det inte vanskligt att anställa läkare för ansvarsfulla jobb utan att först göra noggranna kontroller?

– När man tar in hyr­läkare sker det ofta med kort varsel. Då hinner man inte ta in fullständiga referenser. I stället litar man på att bemanningsföretagen gör detta innan de anställer.

Undanhöll uppgifter

Enligt bemanningsföretaget Proffice Care fick hon goda referenser från två svenska läkare. Företaget kände inte till att hon arbetat i Norge.

Enligt Göran Holm, chefsläkare vid Proffice Care, får läkare som anställs av dem alltid frågan om de har anmälts tidigare.

– I det här fallet är det uppenbart att hon har ­undanhållit att hon haft anmälningar på sig i Norge. Hade Proffice känt till anmälningarna mot läkaren hade hon absolut inte fått arbeta hos dem, säger Göran Holm till TT.