Kraftig brand vid Ulriksdals slott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-15

Tv-trädgårdsmästaren Bo Rappne i branddrama

Barnfamiljen hann ta sig ut, men huset gick inte att rädda.

– De bor grannar med mig. Men ingen skadades och det verkar som man lyckas rädda växthusen intill, säger trädgårdsmästaren och tv-mannen Bo Rappne till aftonbladet.se.

Han blev ögonvittne till den våldsamma branden och kämpar nu för att rädda sitt livsverk – handelsträdgården vid Ulriksdal.

Bo Rappne

Larmet om storbranden i den ombyggda ladan i slottsträdgården vid Ulriksdals slott kom strax efter klockan 21.30 på torsdagskvällen.

En timme senare jobbade 25 brandmän hårt för att begränsa elden, som hotade flera växthus i närheten.

– Huset står i ljusan låga. Det var bostad och kontor med det går inte att rädda någonting, säger Lasse Järnkrok, stabschef vid Stockholms brandförsvar.

– Det här kommer att ta hela natten och en bit in på dagen i morgon. Det vi gör nu är att försöka rädda det som ligger runtomkring och vi tror att vi klarar det. Vi kyler ner husen runtom med vatten, säger Järnkrok.

Barnfamiljen som bor i det som var ett 300 kvadratmeter stort vackert gammalt sekelskifteshus chockades, men lyckades ta sig ut i sista stund innan bland annat oljepannan exploderade.

Ett av familjens små barn behandlades för lättare rökskador på plats, men vid 23-tiden hade ingen människa fått allvarliga skador.

Oljepannan exploderade

Bland de som hjälpte till att rädda växterna i växthusen undan lågorna finns Ulriksdals egen trädgårdsmästare Bo Rappne, som även är känd från TV4-programmet "Äntligen hemma".

Rappne har vuxit upp med Ulriksdals handelsträdgård och tog över företget efter sina föräldrar. Trädgården som nu hotas av lågorna är hans livsverk.

– Grannarna har klarat sig, men huset brinner ner. Det är fruktansvärt, säger Bo Rappne.

– Brandkåren är här och gör ett jättejobb, det verkar som man lyckas rädda växthusen som ligger intill. Men familjens hus går inte att rädda.

Rappne bor själv bara ett stenkast från den våldsamma branden.

– Jag bor intill men det är ingen fara med mitt hus. Jag hade ett lager i huset som brinner, men det var tomt just nu. Och nu måste jag hjälpa till att släcka, jag hinner inte prata, säger han.

Syntes över viken

26-årige Albin bor på andra sidan Edsviken. Han berättar att lågorna syntes lång väg.

– Vi såg lågorna på andra sidan. Det brann ordentligt i början, det lät som ett fyrverkeri för det smällde och sprakade väldigt.

ANNONS