Chockökning av barnvåldtäkter i år

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-03

"Internet har blivit en plattform för pedofiler att ta kontakt med barn"

Antalet anmälda barnvåldtäkter i länet har nästan fördubblats på ett år.

Internet tros ha bidragit till en del av ökningen.

– Det har blivit en ny plattform för pedofiler att ta kontakt med barn, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen.

Under det första halvåret 2007 ökade antalet anmälda barnvåldtäkter i Stockholms län med 72 procent, från 115 till 198 jämfört med samma period i fjol.

Av dessa har 191 rubricerats som fullbordade, visar statistik från Brå.

– Exakt vad det beror på är svårt att säga. Antingen vågar fler anmäla eller så har det skett en faktisk ökning. Men man får inte glömma att det finns ett stort mörkertal, säger Åsa Landberg, psykolog vid Rädda barnens centrum för barn och ungdomar i Kris.

Sexuella närmanden på nätet

Hon arbetar med barn som på ett eller annat sätt har utsatts för sexuella övergrepp av vuxna och har på senare år märkt hur pedofilernas arbetssätt har förändrats.

– Man får inte glömma att de flesta övergreppen sker i hemmen av någon man litar på. Men en stor övergripande trend är att barnens utsatthet på nätet ökat kraftigt, säger Åsa Landberg.

– Det är där många får de här ovälkomnade sexuella närmandena.

”Positivt att fler anmäler”

Enligt en rapport som Brå presenterade i våras ska närmare hälften av alla 15-åriga flickor ha blivit utsatta för sexuella närmanden från vuxna på internet.

Den 1 april 2005 skärptes lagstiftningen för sexualbrott, vilket innebär att fler sexualbrott än tidigare rubriceras som våldtäkt.

Lotta Nilsson, utredare på Brå, tror att den fortfarande kan ha en viss effekt på statistiken.

– Det är svårt att dra slutsatser om vad ökningen i sin helhet beror på. Men det är positivt om fler anmäler våldtäkter eftersom de då blir synliga, säger hon.

ANNONS