Lagförslaget kan sätta dit fildelarna

Publicerad 2012-05-09

Doktor i folkrätt: Polisen kan få ut personuppgifter även för bötesbrott

Information om vilka du har ringt eller mejlat, var du befann när du gjorde det och när du loggade in på nätet.

All sådan information lagras numera.

Imorgon fattar regeringen beslut om hur polisen ska få tillgång till informationen.

– Lagförslaget innebär att polisen kan få ut abonnemangsuppgifter även för bötesbrott, säger Mark Klamberg som är doktor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Mark Klamberg, 33 år, Stockholm. doktorand i juridik

Lagförslaget som är omdebatterat, har stött på kritik redan när det var ute på remiss. Mark Klamberg skrev remissvaret från Stockholms universitet.

Han har bland annat reagerat på hur förslaget kan komma att påverka dem som fildelar.

Var femte fildelar

Fildelning är vanligt förekommande i Sverige. Enligt statistik från SCB ägnar sig omkring 20 procent av den svenska befolkningen sig åt det. 1,4 miljoner svenskar ägnar sig åt att exempelvis olagligt ladda ner film eller musik från nätet, eller sprida den vidare till andra.

–  Med det nya lagförslaget kan polisen få ut uppgifter om fildelning även på bötesnivå. Man kan tycka att det är rätt eller fel. Men det är ett faktum, säger Mark Klamberg.

Dock menar Mark Klamberg att även om polisen får ut dessa uppgifter, innebär det inte automatiskt att man kan fälla någon för fildelning i domstol.

– Om datorn används av flera personer innebär det inte per atuomatik att man kan fälla den som står för abonnemanget. Där får man se hur det utvecklar sig i domstolarna.

Felaktig information

Mark Klamberg är kritisk till att justitieminister Beatrice Ask och justitieutskottets ordförande Morgan Johansson tidigare har sagt att det kommer krävas att personer är misstänkta för brottslighet samt domstolsbeslut för att polisen ska få ut uppgifter om datatrafiken.

Så är inte fallet, menar han.

– Jag tycker att det är ett problem när ledande politiker går ut med felaktig information.

Han har förståelse för att brottsbekämpande myndigheter behöver få tillgång till information kring hur brottsmisstänkta har kommunicerat över nätet.

Samtidigt behöver man med det nya förslaget inte ens vara brottsmisstänkt för att polisen ska få tillgång till informationen om polisen anser att det kan förebygga, förhindra eller upptäcka allvarlig brottslig verksamhet.

– Fakta är att lagarna tillåter att man exempelvis kommer åt fildelarna, samtidigt som politikerna motiverar lagförslaget genom att tala om terrorism. Det blir lite skevt.

"Integritet har ett egenvärde"

Själv tror han att den nya lagen främst skulle komma att tillämpas för "vanliga brott".

– Exempelvis narkotikabrott, våldsbrott, utpressning och fildelning. Kanske att det någon gång kan användas även när det gäller misstänkt terrorism. Och stoppar man ett terrorbrott så upplever man kanske att skadan hade varit så pass stor om det hade inträffat, att det överväger andra aspekter.

Många kanske tänker "men jag har ju inget att dölja". Varför ska vanligt folk bry sig om det här?

– Dels därför att polisen kan handla i gott uppsåt men feltolka informationen, vilket leder till att oskyldiga drabbas.

– Det andra är att jag menar att personlig integritet har ett egenvärde. Man har inget att dölja men man stänger ändå toalettdörren efter sig. Ens integritet har ett egenvärde även om man inte gör något fuffens.