Inget nytt toppjobb för Sahlin

Publicerad 2012-05-28

Mona Sahlin, 55, blir inte ny generaldirektör för ILO.

Hon åkte ut redan i andra omgången.

Därmed får den förre S-ledaren leta nytt jobb på annat håll.

Mona Sahlin överlevde den första valomgången i dagens omröstning i Genève, men åkte ut i den andra. Det innebär att hon inte blir den första kvinnan som tar plats som generaldirektör inom ILO.

Utdragen process

ILO, International Labour Organization, har funnits sedan 1919. Sedan starten har FN-organet letts av generaldirektörer som i samtliga fall varit män. I dag kunde trenden ha brutits, men så blev alltså inte fallet. Strax efter 12.00 stod det klart att det blir någon av de sju manliga kandidaterna som kvarstår som tar över.

Nio kandidater

Åtta andra kandidater fanns med från början, samtliga män.

De totalt nio kandidaterna kommer en efter en under dagen röstas ut, tills endast en återstår. Sittningen inleds klockan tio och sker bakom stängda dörrar.

Nigers kandidat Ibrahim Assane Mayaki åte ut i första valomgången, Sahlin i den andra.

Hillevi Engström beklagar

Den nuvarande generaldirektören, chilenaren Juan Somavia, avgår den 30 september 2012.

Mona Sahlin nominerades i januari av Sverige på förslag av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Även hon närvarar vid valet av ny generalsekreterare i Genève.

– Jag beklagar att Mona Sahlin inte blev vald till generaldirektör för ILO. Hon har bedrivit en bra kampanj men den här gången bar det inte hela vägen. Den nya generaldirektören står inför stora utmaningar som jag vet att Mona Sahlin hade klarat av på ett alldeles utmärkt sätt, skriver Hillevi Engström (M) i en kommentar.

Vet mer om ILO:

  ILO är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor med 183 medlemsstater.

  Organisationen är trepartisk och medlemsstaterna företräds i ILO av sina regeringar, arbetsgivare och arbetstagare. 

  ILO har till uppgift att främja sysselsättning, goda arbetsvillkor, respekt för arbetstagarnas rättigheter, jämställdhet i arbetslivet och social trygghet på global nivå.

KÄLLA: Regeringen.

ANNONS