Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Många kan ha blodparasit från fästing

Uppdaterad 2019-01-08 | Publicerad 2019-01-07

Ju mättare och större fästingen är, desto större risk är det för att babesian överförs, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne. Arkivbild.

När fästingen ätit sig mätt på blod börjar den spy. Då finns risk för att den överför blodparasiten babesia, som är farlig för människor med nedsatt immunförsvar.

Många har troligen parasiten i blodet utan att veta om det.

Nu kartlägger forskare hur utbredd babesian är i Sverige. I en mindre studie, gjord på 283 personer i Skåne, visade sig 2,5 procent bära på antikroppar mot sjukdomen babesios som parasiten orsakar.

– Problemet är att om man är frisk annars, så får man en influensaliknande sjukdom som läker ut av sig själv efter en vecka, och så tror man att allt är bra, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne.

Även om man själv känner sig frisk efteråt så kan parasiten finnas kvar i blodet något år och går man då till blodcentralen och skänker blod kan parasiten föras vidare till människor som tål den sämre.

Riskerar att dö

Hos personer som saknar mjälte och personer med nedsatt immunförsvar kan parasiten orsaka organsvikt, om inte rätt behandling sätts in.

– Har man ett dåligt immunförsvar riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson.

Om en person som fått blodtransfusion får feber bör läkarna därför undersöka om det är babesia som är orsaken, understryker hon. Det gör man genom att titta på blodet i mikroskop.

– Den ser ut ungefär som en malariaparasit och den bor inne i röda blodkroppar, säger Kristina Persson.

Det är svårt att utifrån den mindre studien dra några säkra slutsatser om hur många svenskar som bär på parasiten och därför går nu forskarna vidare med en större studie på cirka 1 000 personer.

Överföringen dröjer

Rådjur och nötkreatur kan bära på samma typ av babesia som kan överföras till människor. Kristina Persson bästa tips för att slippa den är att kontrollera så att man inte har några fästingar på sig när man varit ute i naturen. Man har några timmar på sig, för babesia överförs inte direkt.

– Först suger fästingen blod. Sedan börjar den bli mätt och kräks. Då överförs babesia från fästing till människa. Ju mättare och större fästingen är, desto större risk är det för att babesian överförs.

Fakta: Babesia

Babesia är en fästingburen blodparasit, som kan orsaka sjukdomen babesios hos både djur och människor.

Parasiten sätter sig inuti de röda blodkropparna.

Många människor som har parasiten i blodet märker det inte alls. Hos människor som i övrigt är friska ger sjukdomen babesios oftast influensaliknande symptom med feber, ont i kroppen och huvudvärk. Blodfärgad urin kan vara ett tecken på sjukdomen.

Symptomen kan komma någon vecka efter att parasiten överförts från fästingen, men de kan utvecklas efter några veckor eller månader.

Hos personer som saknar mjälte eller har nedsatt immunförsvar kan parasiten orsaka livshotande sjukdom.

Även den som varit helt symptomfri kan ha kvar parasiten i blodet under lång tid. Om personen är blodgivare kan den föras vidare vid blodtransfusion.

Källor: Lunds universitet och cdc.org

Följ ämnen i artikeln