800 flygpassagerare söks i jakt på ebola

Publicerad 2014-10-17

Först eftersöktes 132 passagerare som flugit med den ebolasmittade amerikanska sjuksköterskan Amber Vinson.

Nu utökas efterforskningarna till uppemot 800 passagerare som har anlitat flygbolaget.

Det rapporterar CNN.

Amber Vinson, 29, deltog i behandlingen av den ebolasjuke Thomas Eric Duncan — som avled i förra veckan —  på sjukhuset Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas, USA. I måndags flög Vinson med flygbolaget Frontier Airlines från Cleveland till Dallas. Dagen efter — i tisdags när hon hade förhöjd temperatur till 37,9 grader — togs hon in på sjukhus och testades positiv för ebola.

Då inledde flygbolaget Frontier Airlines och det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC eftersökningar för att underrätta de 132 passagerare som var med på samma flygplan som Vinson.

Nu har flygbolaget utökat säkerhetsåtgärderna och söker även efter passagerarna som var med på det plan som Vinson flög med från Dallas till Cleveland den 10 oktober. Dessutom söker man kontakt med alla passagerare som var med på fem efterföljande flighter som utfördes av det plan som användes i måndags. Totalt handlar det om uppemot 800 passagerare.

De utökade säkerhetsåtgärderna kommer efter att det amerikanska smittskyddsinsitutet CDC har intagit en strängare hållning till händelsen.

- Det är möjligt att hon hade symptom redan i lördags. Vi kan inte utesluta att hennes sjukdom bröt ut i fredags, säger Chris Braden på CDC till tv-bolaget CNN.

Enligt CDC är det en extremt låg risk för de som var med på flygningen i måndags från Cleveland till Dallas.

Flygbolaget Frontier Airlines har stängt av besättningen från den flighten i 21 dagar, den maximala inkubationstiden för ebola.

Dessutom har tolv personer som haft kontakt med Amber Vinson i Ohio satts i karantän. Bland annat två personer som arbetade i den bröllopsaffär dit den 29-åriga Vinson begav sig för att planera sitt bröllop.

ANNONS