Rånet och polisjakten – så gick det till

Publicerad 2013-01-05

Klockan 11.20 på fredagsförmiddagen rånar minst fyra män, klädda i byggnadsarbetskläder och rånarluvor, och beväpnade med automatvapen en guldsmedsaffär i Telgehusets galleria på Storgatan i centrala Södertälje.

Men polisen larmas av ett vittne och flera civilklädda poliser är på plats när rånarna kommer ut.

När rånarna bär ut bytet till flyktbilen blir de överrumplade av poliserna och skottlossning uppstår. En av de misstänkta gärningsmännen träffas i huvudet av ett polisskott och faller ihop på marken.

En bit ifrån honom ligger en AK47:a kvar. 26-åringens kumpaner försöker slita in honom i bilen, men misslyckas. När flyktbilen i hög fart lämnar platsen ligger 26-åringen kvar. Han förs med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Rånarnas silverfärgade Audi har träffats av polisens skott och får punktering på minst ett däck.

Gärningsmännen tar sig bara runt kvarteret innan de försöker tvinga till sig en bil. Men de misslyckas.

Bara en kort stund senare stannar de en man i en silverfärgad Volvo S60. De tvingar till sig bilen och lämnar platsen.

Polisen beslagtar den silverfärgade Audin på Nygatan i Södertälje.

Rånarna kör norrut på E4:an och vid påfarten till E4:an i höjd med trafikplats Rönninge sprider de ut fotanglar. Den silverfärgade Volvon påträffas senare av polis, prydligt parkerad vid Kantarellstigen i Rönninge. Rånarna är försvunna.

Ett massivt polisuppbåd deltar i rånarjakten.

Vid 18-tiden slår tungt beväpnad piketpolis till mot en lägenhet i Norsborg. En 19-åring kvinna tas med och anhålls senare misstänkt för förberedelse till grovt rån.

Strax före klockan sju uppger polisen att den 26-årige mannen är identifierad och att hans anhöriga är underrättade. Mannen är gripen misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till samma brott och hans tillstånd är kritiskt.

Vid 20-tiden omringas köpcentrumet Heron City i närheten av Skärholmen. Polisen stoppar och kontrollerar bilar som passerar och lägger ut spikmattor vid vägkorsningar.

Vid 20.30-tiden grips en man misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån. Han anhålls senare.

Klockan 23.25 grips ytterligare en gärningsman som varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

Klockan 01.26 slår polisen till mot en lägenhet i Vårberg. En 21-årig man tas med till förhör och anhålls senare misstänkt för skyddande av brottsling.

Vid 09-tiden på lördagsmorgonen uppger Lars Byström, informationsansvarig på länskriminalen i Stockholm, att 26-åringens tillstånd fortfarande är kritiskt.

Interaktiv karta -
hitta.se