Mördade frun med marmorskiva – domen slås fast av hovrätten

Publicerad 2013-05-22

Nekar till mord  Den 18 juli förra året tog 43-åringen en marmorskiva och misshandlade sin 33-åriga hustru så illa att hon några timmar senare dog på sjukhus. I lägenheten fanns parets fem barn.

I somras ansökte den 33-åriga kvinnan om skilsmässa och bad sin man flytta ut.

En natt i juli slog maken ihjäl henne med en marmorskiva – tingsrätten dömde honom till 16 års fängelse för mord.

I dag fastställde hovrätten domen.

Kvinnan hade under flera år berättat om sin rädsla för maken och varit i kontakt med socialtjänsten ett antal gånger. Hon hade tidigare bott på ett boende för utsatta kvinnor, men flyttat ihop med maken igen.

Bara en vecka före mordet hade kvinnan kastat ut mannen ur den gemensamma lägenheten i Malmö.

På morddagen skulle han komma och hälsa på familjen – ett besök som slutade med att mannen dödade kvinnan genom att slå henne i huvudet med en marmorskiva. Efter mordet täckte han över henne med ett överkast och trädde en plastpåse över hennes huvud.

Barnen var i lägenheten

Senare såg vittnen hur han tidigt på morgonen bar ut kvinnans kropp från lägenheten för att lägga den i en bil. Polis kallades till platsen och mannen kunde gripas.

I förhör erkände han att han utdelat slag mot kvinnan, men menar att han inte menade att döda henne. Tingsrätten i Malmö ansåg att mannen hade för avsikt att döda kvinnan och dömde honom för mord, till 16 års fängelse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge delade tingsrättens bedömning och fastställde i dag domen.

Kvinnan hade fem barn, varav fyra tillsammans med gärningsmannen. Alla fem barnen låg och sov i lägenheten när mordet skedde, något som rätten såg som en försvårande omständighet.

Alla barnen tilldömdes skadestånd om 50 000 kronor var. Hovrätten utdömde även skadestånd till kvinnans föräldrar.