My, 25: Han kollade på en som ett köttstycke

Publicerad 2013-04-25

Skulle på arbetsintervju – blev sextrakasserad

Jobbet verkade perfekt My, 25, såg jobbannonsen och sökte det perfekta extraknäcket. Men efter intervjun med vd:n kände hon sig äcklad och besviken.

DO stämde eventföretaget för sexuella trakasserier – då trädde flera kvinnor fram med liknande ­berättelser.

My, 25, var på arbets­intervju med företagets vd:

– Han kollade på en som om man var ett köttstycke.

För ett och ett halvt år ­sedan såg My, 25, en annons om att jobba som värdinna på eventföretaget. Det lät som ett perfekt extrajobb – men efter intervjun förändrades allt.

– Jag var förbannad och äcklad, jag kände mig kränkt och väldigt besviken, säger My.

Under arbetsintervjun kände hon sig sexuellt trakasserad av mannen hon träffade – ägare och vd för företaget.

En drink för högre lön

Enligt henne anspelade han hela tiden på sex – när de diskuterade lön ska han ha sagt att den kunde bli högre om hon tog en drink med honom efteråt. Vd:n ska också ha frågat om hon ville bli fotograferad av honom, om de skulle gå ut och äta middag tillsammans och om hon hade pojkvän.

My berättar att hon satt och kallsvettades under intervjun som kändes evighetslång.

– En sak får jag fortfarande rysningar av ibland, det var när han sa "ibland kan det räcka med en kram", lutade sig framåt och sträckte ut armarna.

– Jag vände mig bara bort och tittade ut genom fönstret.

Fler anmälningar

Senare samma dag polisanmälde My mannen för sexuellt ofredande, något ytterligare tre kvinnor har gjort. Kammaråklagare Anita Kjellén har lagt ner tre ärenden, bland annat Mys.

– Jag vet att jag la ner rätt mycket tid och energi på de här ärendena, eftersom de var flera stycken som råkat ut för likartade saker, säger hon.

– Men min uppfattning var att det inte gick att styrka brott.

I höstas anmälde en 23-årig kvinna en liknande händelse, men inte till polisen utan diskrimineringsombudsmannen, DO. DO ser till att diskrimineringslagen följs och har andra beviskrav än polis och åklagare. De bedömde sig ha tillräckligt för att stämma företaget inför Arbetsdomstolen. Efter DO:s stämning har flera kvinnor vänt sig till myndigheten och berättat liknande historier.

"Hade gärna fått upprättelse"

Enligt Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO och den som driver ärendet, kan det hjälpa till att legitimera den 23-åriga kvinnans historia.

– Många av dem vill vittna för kvinnan vi företräder och styrka hennes förtroende i rätten, säger hon.

My kände inte till sedan tidigare att hon hade kunnat vända sig till DO för att få hjälp. Nu är hennes ärende preskriberat eftersom hon inte är med i facket.

– Det känns ju lite surt. Jag hade gärna fått upprättelse, men det ser ut som det gör. Jag vill hjälpa den andra tjejen nu, om de kan få dit honom på något sätt kommer det att kännas bra för mig med.

Enligt polisen finns ingen rutin om att informera den som får sin anmälan nedlagd att de istället kan vända sig till exempelvis DO. Även Anita Kjellén, åklagaren som lade ner Mys ärende, säger att de inte brukar informera om möjligheten att vända sig till DO. 

– Det är ju någonting som vi kan fundera på om vi kan göra i fortsättningen, säger hon.

Inte haft rekryteringsansvar

När My fick reda på att flera kvinnor varit med om liknande händelser blev hon inte förvånad. Att en rad olika kvinnor har likartade berättelser tycker hon borde betyda något.

– Kan man säga att jag nästan blev lite glad? Det känns som om jag har kunnat bekräfta min egen historia, att det inte var jag som var knäpp.

Vd:n själv har inte velat kommentera anmälningarna, men enligt Kajsa Blomgren, företagets juridiska ombud i ärendet som ska upp i Arbetsdomstolen, förnekar han att det som beskrivits i anmälan har skett.

En representant för företaget säger att vd:n inte haft rekryteringsansvar på flera år och hävdar att det kom som en förvåning att han genomfört arbetsintervjuer överhuvudtaget. Trots det har jobbannonser lagts ut de senaste åren med vd:n som kontaktperson, bland annat den annons som My svarade på.