Poliser anmäls för dataintrång allt oftare

Publicerad 2012-11-12

De kollar upp om de själva är brottsmisstänkta eller efterspanade – i de interna registren.

Nu anmäls allt fler poliser för dataintrång.

Fler och fler anställda söker på sig själva i polisens register. Bara under hösten har runt 15 poliser varje vecka polisanmälts för dataintrång, rapporterar Ekot.

"Får ett försprång i utredningen"

I de interna registren kan en polis, som slår på sitt eget personnummer, få veta om han eller hon till exempel är misstänkt för något brott eller efterspanad.

– Om du får reda på att du är misstänkt för ett brott så får du ju ett försprång i utredningen. Och kanske kan du då skaffa dig ett alibi eller förbereda dig så att du svarar bättre än vad du kanske skulle ha gjort, säger åklagare Lars Göransson vid Riksenheten för polismål, till Ekot.

Och sökningarna kan inte avfärdas som misstag.

När en polis slår in sitt eget personnummer dyker inte bara en, utan tre varningar om att en olaglig handling håller på att begås upp på skärmen.

– Att man med de här varningarna som nu Rikspolisstyrelsen har infört skulle göra det av misstag, det har jag väldigt svårt att tro. Här tycker jag att man måste kunna säga att det här har skett med uppsåt, säger Lars Göransson till Ekot.

Bättre system gör att fler anmäls

Systemet förbättrades i augusti och det går därför nu att se vem som gjort slagningar på sig själv. Därför anmäls också poliser i allt högre utsträckning.

– Vi är 28 000-29 000 medarbetare. Och tittar man i det perspektivet och alla de slagningar som görs i våra system så är det ändå promille som vi pratar om, Rikspolisstyrelsens säkerhetschef Jan-Olof Andersson till Ekot.

– Självklart är det nolltolerans mot det här. Vi ska inte ha några som gör slagningar på sig själva avsiktligt för att fiska efter information om sig själva.

Dagsböter är normalstraffet för dataintrång men ärenden där poliser anmäls tas  också upp av personalansvarsnämnden.

ANNONS