Ringde 112 – dog när SOS Alarm la på

Uppdaterad 2012-11-04 | Publicerad 2012-11-03

Erling Olsson, 73, hittades död i sin lägenhet med mobiltelefonen i sin hand och larmnumret 112 slaget.

När larmoperatören inte hörde någon röst avbröt denne samtalet utan att göra någon kontroll.

– Fy fan för SOS Alarm, dundrar dottern Eva Billing, 48, som drabbats för andra gången i år.

I mars dog hennes morbror Stig sedan ambulanspersonalen vägrat ta med honom då de trodde att han hade fått vinterkräksjuka. Senare samma dag hittades Stig död i sin säng. Denna händelse har landstinget i Gävleborg nu Lex Maria anmält till Socialstyrelsen.

– Jag mådde dåligt av händelsen med morbror Stig. Så händer detta med pappa. Jag litar inte på SOS Alarm längre, säger hon.

Pappa Erling bodde i Delsbo och hade tid på sjukhuset i Hudiksvall för att sätta in en medicin.

– Jag talade med honom dagen före. Vi bestämde att han skulle ta taxi till Hudiksvall där jag bor. Jag skulle jag möta upp på sjukhuset klockan elva. Men han kom aldrig så jag ringde taxi. De sa att pappa aldrig kommit ut och hade lämnat platsen, säger Eva.

Kort efter fick hennes bror besked att pappan hittats död i sin lägenhet. Han satt med mobilen i hand och larmnumret slaget. Samtalet hade varat i sju sekunder.

”Var tyst i luren”

– Jag ringde upp SOS Alarm och fick besked att det varit tyst i luren vid samtalet så de hade lagt på. Jag blev närmast galen och sa att han hörde illa och var väl så sjuk att han inte kunde förmedla sig.

Mats Lauritz är presstalesman för SOS Alarm.

Ringer ni inte tillbaka om någon försökt nå er?

– Nej, tyvärr i detta fall. Vartannat samtal till 112 är inget akutsamtal. Istället handlar det om felringningar, folk som velat testa sin nya mobil, eller som bara råkat slå numret av misstag, säger han.

Men operatören ser väl numret på den som ringt?

– Ja om det inte är hemligt, men vi ringer inte tillbaka om det är tyst, säger Lauritz.

Ett svar som Eva Billing blir frustrerad av att höra.

Anmäla till socialstyrelsen

När det gällde morbror Stig har landstinget nu först efter sju månader gjort anmälan till socialstyrelsen. Den larmade ambulansen återvände utan Stig.

Ambulanspersonalen ska ha fatta beslutet att inte ta med Stig i samråd med medicinklinken vid Hudiksvalls sjukhus. Senare samma dag hittar hemtjänstpersonal Stig död i sin säng.

– Vi beklagar den tragiska utgången. På grund av bristfällig dokumentation och svårigheter att bedöma kommunikationen mellan de olika parterna är det svårt att avgöra om det var rätt att lämna mannen kvar i hemmet. Därför är det bra att

Socialstyrelsen nu får göra en bedömning, säger Sven-Erik Keiski, chefsläkare Division Operation i landstinget Gävleborg.