Therese, 20, oroas över gifter i vattnet

Uppdaterad 2014-02-12 | Publicerad 2014-02-11

Therese Lagerkvist med sonen Teo.

Brandskummet förgiftade grundvattnet i flera decennier.

Nu oroas Therese Lagerkvist, 20, från Kallinge över sin snart ettåriga son.

– Det här borde någon ha tagit tag i tidigare. Vi har ju druckit vattnet i hela våra liv, säger hon.

Tipsa |
Aftonbladet

Gift från brandsläckarskum har hittats i vattentäkter i Ronneby, Botkyrka och Uppsala.

Therese Lagerkvist har druckit vattnet i Kallinge, norr om Ronneby, under hela sitt liv. I mitten av december upptäcktes att gifter från brandsläckarskum som använts på flygflottiljen F17 nära hennes hem hade hamnat i dricksvattnet.

Det handlade om högfluorerade ämnen som PFOS.

Flera decennier

I går bekräftades fynden efter ytterligare analyser. I Ronneby och Kallinge har vattnet tre gånger högre värden än vad som är tolerabelt för vuxna. För spädbarn är det 10-20 gånger högre.

Therese Lagerkvist är irriterad över att upptäckten kom så sent som den gjorde. Enligt kommunen har Försvarsmakten använt sig av det utpekade brandskummet från 1950-talet fram till början av 2000-talet. Eftersom halveringstiden är 50 år kan stora mängder giftiga ämnen fortfarande finnas kvar i vattnet.

– De har varit gnälliga över att vi haft hästar för nära grundvattnet. Då borde man ju inse att det också är farligt att spruta brandskum, säger Therese Lagerkvist.

Oroas över barnen

Efter upptäckten blev känd har hon oroats över sin son Teo.

– Det här är väl värst för de små. Det skulle ju vara hemskt om man gett sitt barn vatten som är farligt.

Sedan upptäckten blev känd får invånarna sitt vatten från vattenverket i Kärragården där halterna är låga i stället för vattenverket i Kallinge.

– Det är inte bra, inte nyttigt och på inget sätt önskvärt att dricka vatten med PFOS i. Av de bedömningar som har gjorts så är det alldeles ordentligt ovanför de värden som man har satt för ett tjänligt dricksvatten, säger Jan Moberg, förvaltningschef på Ronneby kommun.

”En tickande miljöbomb”

Livsmedelsverket uppmanar nu landets samtliga kommuner att senast 1 april redovisa om halterna i dricksvattnet håller sig inom tillåtna värden.

Samtidigt oroas Livsmedelsverket över att fler vattentäkter ska vara förorenade med PFOS och andra högfluorerade ämnen.

– Det är ju inte bara de här tre kommunerna som haft flygplatser, gjort brandskyddsövningar och så vidare. Det är en tickande miljöbomb som vi måste kartlägga. Det här är ett larm som jag klassar som värre än larm om bekämpningsmedel i maten, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till Svenska Dagbladet.