USA åtalar kinesiska spioner

Publicerad 2014-05-19

USA åtalar fem kinesiska medborgare som är anställda inom Kinas försvarsmakt för industrispionage, enligt landets justitieminister Eric Holder.

Enligt justitieministern har de påstådda spionerna hackat sig in i datorer för att få del av affärshemligheter och annan känslig information om amerikansk industri. Bland de drabbade företagen finns aktörer inom kärnkraft, metallindustri och solenergi, enligt AP.

Historiskt åtal

De drabbade företagen uppges alla vara Pennsylvania-baserade: Alcoa World Alumina, Westinghouse Electric Co., Allegheny Technologies, U.S. Steel Corp., United Steelworkers Union och SolarWorld.

Enligt justitieministern har den kinesiska militären skaffat sig "otillåten tillgång till offrens datorer i syfte att stjäla information från dessa enheter som kan vara användbar" för offrens konkurrenter i Kina. I några fall har hackarna stulit affärshemligheter som har varit "särskilt intressanta för kinesiska företag vid tidpunkten de blev stulna", uppger CNN.

AP uppger att åtalet är det första någonsin som är direkt riktat mot statliga aktörer som spionerat över nätet.

Avfärdar anklagelserna

Om åtalet blir verklighet vill justitiedepartementet att rättegången ska äga rum i USA, enligt tv-kanalen.

– Det är vår förhoppning att den kinesiska regeringen respekterar vårt rättssystem, säger Holder, enligt AP.

I ett uttalande på Kinas utrikesdepartements hemsida avfärdar talesmannen Qin Gang åtalet som "extremt absurt". Han säger att USA har "fabricerat fakta", att Kina är en "försvarare av cyber-säkerhet" och att åtalet "gör våld på grundläggande normer inom internationella relationer och hindrar samarbete och ömsesidig tillit mellan Kina och USA", uppger CNN.

Enligt tv-kanalen uppger företrädare för de amerikanska myndigheterna att industrispionaget från Kina är utbrett. AP uppger att USA under en längre tid anklagat Kinas armé och kinesiska hackare för att attackera både amerikansk industri och militära mål, ofta för att stjäla hemlig information.

Antränger relationerna

Kina har å sin sida hävdat att man är utsatt för ett stort hot från hackare och att den kinesiska militären är ett av de amerikanska säkerhetstjänsternas huvudsakliga mål, enligt AP.

Nyhetsbyrån skriver att åtalet ytterligare anstränger de amerikansk-kinesiska relationerna. Under de senaste månaderna har Washington varit allt mer kritiskt till vad man beskriver som provokativa kinesiska territoriella aktioner i östra Asien.

ANNONS