Kamp mot klockan för att hitta svarta lådor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-02

”På djup större än 3 000 meter blir saker och ting svårare”

Flygplan patrullerar området där man tror att vraket efter planet kan finnas. De första fynden av flytande flygplansstolar tyder på att man funnit platsen.

Det försvunna flygplanets ”svarta lådor” kan ge svar på vad som ledde till haveriet.

Nu väntar ett svårt och tidspressat sökande efter lådorna – som slutar att skicka ut sin radiosignal efter 30 dagar.

– Det är en kamp mot klockan, säger franske transportministern Jean-Louis Borloo enligt Reuters.

Brasilianska militärer gör sig redo att lämna Gampo Grande, Mato Grosso du Sul i Brasilien för att delta i sökandet efter det försvunna planet.

Det försvunna flygplanet, en Airbus A330-200, hade två så kallade ”svarta lådor” som innehåller data från flygningen.

Den ena av lådorna – som i själva verket oftast är röda eller orange – innehåller inspelningar av konversationen som hållits i cockpit. Den andra lådan innehåller tekniska data från flygningen.

”Oerhört viktigt”

Lådorna är ofta placerade i aktern på flygplanet och är konstruerade för att klara stora påfrestningar vid haverier. De skickar ut en radiosignal i 30 dagar efter ett haveri för att kunna hittas.

Ett franskt forskningsfartyg som är utrustat med miniubåtar är på väg till det havsområde där Air France-planet befaras ha störtat. Fartyget Pourquoi Pas ("Varför inte") och ubåtarna ska delta i sökandet efter planet, meddelade det franska miljöministeriet på tisdagskvällen.

Miniubåtarna kan brukas ända ned till 6 000 meters djup. Havsdjupet i området där flygplanet misstänks ha havererat är på vissa håll ned till 5 000 meter.

Avgörande information

De ”svarta lådorna” kan innehålla information som blir avgörande för att kunna utreda orsaken till haveriet.

– Det är oerhört viktigt för framtiden – inte bara familjerna – men också för forskningen kring olyckor att hitta dem så fort som möjligt, säger Jean-Louis Borloo enligt Reuters.

”Extrema djup”

Lådorna är försedda med en radiosändare som fungerar under vattnet, och signalen kan i teorin fångas upp från vattendjup på ned till 3 500 meter.

– Men på djup större än 3 000 meter blir saker och ting svårare, säger Dominique Bussereau, statssekreterare vid det franska transportministeriet, till Europe 1 enligt Reuters.

– Det finns ingen kontinentalplatta i det området, och därför kommer de svarta lådorna troligtvis finnas på extrema djup, säger Jean-Louis Borloo enligt Reuters.

ANNONS