10-åring lekte vid poolen – dog av elchock

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-10

Vännen blev vittne

Tioåringen kastades till marken när han fick ström genom kroppen.

Förgäves försökte föräldrarna rädda sonens liv.

– Han var blöt och hade badat i en pool på tomten, säger Magnus Svanholm vid Nackapolisen.

Olyckan inträffade i villaområdet Kummelnäs utanför Nacka vid 14-tiden i går.

Skulle dra ut sladd

Pojken hade badat i en pool tillsammans med en kompis, och sedan gått upp på land, där han skulle dra ur en kontakt från en kabelvinda som stod på tomten.

– Sladden var kopplad till en pump som hade något att göra med reningen i poolen. Det var när han skulle dra ut den som han fick en stöt, säger Magnus Svanholm, stationsbefäl vid Nackapolisen.

Tioåringen fick ström genom kroppen och föll omkull på gräsmattan. Enligt polisen har hans jämnåriga kamrat troligtvis blivit vittne till den tragiska olyckan.

Föräldrarna försökte förtvivlat återuppliva pojken i väntan på ambulansen. Hans skador var så allvarliga att han flögs i ambulanshelikopter till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Först där dödförklarades han. Elstöten hade orsakat hjärtstillestånd och brännskador på kroppen.

Polisen misstänker inget brott bakom det inträffade – allt tyder på att det var en ren olyckshändelse. Men tomten spärrades ändå av och tekniker undersökte platsen för att få klarhet i vad som orsakade dödsfallet.

Aldrig sett liknande

– Det var bredvid poolen det hände, men jag vill inte spekulera i om det var för att han var blöt, säger Magnus Svanholm.

Enligt Horst Blüchert, teknisk direktör på Elsäkerhetsverket, får man normalt sett bara en liten stöt om man tar i ett eluttag och är blöt. Han har aldrig varit med om att det har varit enda orsaken till en dödsolycka.

”Felkopplad”

– Min första tanke var att jag gärna skulle vilja titta närmare på den där sladdvindan. Normalt måste det till något mer, att kontakten är felkopplad eller skadad så att man har kommit åt den spänningsförande delen.

ANNONS