Skulle ta bort hår – fick brännskador

”Mina ben är förstörda”

Publicerad 2018-01-11

Rabab Ibrahim, 21, skulle ta bort kroppsbehåring som hon inte var bekväm med.

Istället lämnade hon skönhetskliniken med brännskador.

Nu vill hon varna så att inte andra råkar ut för samma sak.

– Jag kunde inte arbeta på grund av smärtan, det gjorde ont när jag böjde mig ner, säger Rabab Ibrahim.

Rabab Ibrahim, 21 år, från Nässjö, gjorde i fredags en laserbehandling på en skönhetsklinik för att ta bort oönskat hår på kroppen. Sedan dess har hon inte kunnat sova.

– När jag tog på mig kläderna efter behandlingen kunde jag inte sitta still – så ont gjorde det. Jag var röd och det brände på kroppen.

På benen och magen har hon svarta fläckar. Hon fick ont direkt efter behandlingen och smärtan höll i sig hela helgen.

– Jag fick duscha i kallvatten samma dag eftersom det gjorde så ont. Dagen efter skulle jag jobba på ett äldreboende – jag gick till jobbet men kunde inte arbeta på grund av smärtan, det gjorde ont när jag böjde mig.

Solresan hon planerat in i april har hon avbokat. Rabab vågar inte utsätta huden för sol efter efter de skador hon fått.

– Läkaren som jag träffade blev helt chockad, han klassar det som brännskador. Troligen kommer jag få vita fläckar på kroppen som kommer vara kvar länge. Mina ben är förstörda. Jag kommer inte kunna sola, inte raka mig eller göra laserbehandling igen.

Kliniken: ”Tar det fulla ansvaret”

Skönhetskliniken har bett Rabab om ursäkt och hon har fått sina pengar tillbaka. De har sagt till henne att styrkan på lasern tyvärr blev för hög. Aftonbladet har varit i kontakt med klinikens chef som säger att han inte känner till Rababs besök:

”Men ifall någon liknande incident har hänt så tar vi fulla ansvaret för våra patienter. Läkaren för kliniken tar alltid kontakt med patienten och tittar närmare på det. Alla våra patienter är omhändertagna på ett professionellt sätt”, skriver han i ett mejl.

Rabab Ibrahim, 21 år, från Nässjö fick brännskador efter en laserbehandling för att ta bort hår.

Hudterapeuten: ”99 procent av de som skadas är kvinnor”

Det kan dock bli svårt för Rabab Ibrahim att få någon ytterligare ersättning för sveda och värk i och med att marknaden är oreglerad.

– Jag får in personer varje månad som har skadat sig och det är 99 procent kvinnor – någon enstaka man, säger Annica Joensuu, auktoriserad hudterapeut och ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Kliniker som är medlemmar i förbundet måste ha behandlingsskadeförsäkring och därför är det sällan som klagomålen gäller de certifierade hudterapeuterna som är medlemmar, menar Joensuu.

– I och med att det inte finns någon lagstiftning så finns det inga krav överhuvudtaget och ingen som helst konsumentsäkerhet, alla kliniker har inte behandlingsskadeförsäkring. Det är inte alls bra och det har vi framfört i de skönhetsutredningar som har gjorts.

Att det finns oseriösa aktörer på marknaden riskerat att smutsa ner ryktet för de hudterapeuter som faktiskt vet vad de gör, säger Annica Joensuu.

– Tyvärr är det så att väldigt många kunder går på pris istället för att efterfråga om behandlaren har utbildning och försäkringar. Det blir en ogynnsam konkurrenssituation när våra medlemmar, med seriös kompetens och som ligger högre i pris, väljs bort.

Rättslös när du förstorar
brösten

Följ ämnen i artikeln