Ströps av sin hjälm

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Treåring dog när han klättrade i träd på förskola

fastnade i fruktträdet Personalen fick snabbt ner pojken från det lilla trädet bredvid rutschkanan. Men trots att han kördes i ilfart till sjukhuset gick hans liv inte att rädda.

SANDVIKEN. Treåringen tappade fotfästet och blev hängande i förskolans fruktträd.

Pojken ströps av halsremmen när hans hjälm fastnade i en gren.

– Det handlar om sekunder innan man blir medvetslös, säger polisen Mikael Hedström.

Efter lunch gick barnen ut och lekte på gården vid förskolan i Sandvikens kommun.

Bredvid de fasta lekredskapen finns ett gammalt fruktträd som barnen brukar klättra i ibland. Nu fanns det snö under trädet som ett extra skydd.

Treåringen hade dessutom hjälm på sig när han klättrade upp i trädet – med kompisarna och personalen nedanför.

Tryck mot halsen

Plötsligt tappade pojken fotfästet i trädet och föll. Hans hjälm fastnade i en gren och pojken blev hängande medvetslös. Allt gick på ett ögonblick.

Personalen fanns alldeles intill och fick snabbt ner pojken som kördes i ilfart till länssjukhuset i Gävle.

Men det var för sent. Polisen har nu inlett en förundersökning om vållande till annans död.

– Av allt att döma är det pojkens hjälm som ställt till det, säger Mikael Hedström vid Gävlepolisen.

– När han fastnade i trädet har anordningen som håller hjälmen på plats tryckt mot pojkens hals. Ett hårt tryck mot halspulsådern kan göra en medvetslös på några sekunder.

”Helt overkligt”

Det lilla fruktträdet som pojken fastnade i är bara några meter högt med taniga grenar. Det känns närmast omöjligt att en dödsolycka ska kunna inträffa där.

Hjälmen har nu tagits i beslag och ska undersökas av polisen.

– Det känns helt overkligt, säger en mamma som har barn på förskolan.

Flera av treåringens kamrater och flera anställda blev vittnen till dödsolyckan. De fick i går krishjälp av kommunen.

– Vi är så glada över den här förskolan. Den har varit toppen. Även om det känns hemskt måste vi stötta varandra för att komma vidare. Men i dag vet jag inte hur det ska gå till, säger mamman och faller i gråt.

Ingen ansvarig på förskolan ville i går kommentera olyckan.

Andra allvarliga olyckor som skett på dagis

Stockholm, december 2010

I samband med ett blöjbyte på en förskola i Täby skållas en ettårig pojke svårt av varmvatten från en kran. Pojken vårdas på sjukhus i en vecka för andra gradens brännskada.

Borlänge, juni 2008

En tvåårig pojke faller i vattnet under en dagisutflykt till ett vattenland och blir liggande med ansiktet nedåt. Han är livlös när han till slut upptäcks och ligger nedsövd i tre dagar på intensiven, men överlever.

Sundsvall, april 2004

En treårig flicka och hennes kompisar leker hund och katt med ett hopprep som koppel. Men hopprepet förvandlas till en strypsnara som flickan blir hängande i. Personalen och en förälder hittar henne livlös och blå i ansiktet och flickan förs till sjukhus. Hon klarar sig dock utan allvarliga skador.

Borås, april 2000

En tvåårig flicka stryps när hon åker rutschkana och fastnar i en jacksnodd. Trots upprepade återupplivningsförsök går hennes liv inte att rädda.

Tyresö, mars 2000

En femårig pojke ramlar och en persiennsnodd dras åt som en snara runt hans hals. Pojken överlever olyckan, men får brännsårsliknande skador.

Tanumshede, augusti 1997

En åttaårig pojke dödas av ett strömförande element på sitt fritids. En 41-årig elmontör, som kopplat två elkablar fel, döms senare till villkorlig dom och böter för att ha vållat pojkens död.

Vellinge, april 1997

En tvåårig pojke förgiftas och får svåra frätskador i mun och strupe när han får i sig maskindiskmedel ur ett olåst utrymme på dagis.

Hjälm för småbarn skyddar mot strypolyckor

En så kallad småbarnshjälm har ett speciellt grönt spänne som går upp vid en viss belastning men ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm. Dessa rekommenderas för barn upp till sju år.

Fastnar barnet i till exempel en klätterställning öppnas spännet för att förhindra kvävningsolyckor.

Tester som gjorts visar att risken för att spännet ska gå upp vid en cykelolycka är mycket liten.

Det finns EU-godkända hjälmar med CE-märkning som endast är så kallade lekhjälmar. Men för att vara säker på att hjälmen är godkänd för cykling ska man kontrollera att den är märkt EN 1080.

ANNONS