Barn kan få cancer av plastmattor

Uppdaterad 2011-06-10 | Publicerad 2011-06-09

Ny avhandling: Lägenheter med plastgolv kan vara hälsofarliga

Barn under tre år kan få i sig dubbelt så höga halter av farliga kemikalier som EU tillåter.

Det slås fast i en ny doktorsavhandling som har undersökt halten av farliga ämnen i bostäder med plastgolv, enligt Hem & Hyra.

En ny doktorandstudie har mätt förekomsten av kemikalier i luft och damm i 169 lägenheter byggda mellan år 1930 och 1980 i Stockholm. Slutsatsen är att fyra så kallade ftalater – av EU hälsofarligt klassade ämnen som används som mjukgörare i plastmattor – finns i bostäderna.

– I vissa lägenheter får barn i sig höga halter av ftalater som vi vet orsakar hormonstörningar och försämrar männens möjlighet att få barn, och som man tror orsakar cancer och astma, säger Conny Östman, docent i analytisk kemi vid Stockholms universitet och handledare åt Caroline Bergh som genomfört avhandlingen, till Hem & Hyra.

Farligt även för vuxna

Barn under tre år är extra utsatta för ftalater.

– I vissa av lägenheterna var halterna i damm och luften dubbelt så höga som den gräns som EU satt upp som den högsta nivån barn under tre år bör få i sig per dag, säger Conny Östman.

Men kemikalierna kan även vara farliga för vuxna eftersom vi får i oss mjukgörare även från andra plastprodukter, och inte bara från PVC-golv.

– Räknar vi in den totala mängden vi får i oss totalt är det förmodligen ett potentiellt problem, säger Conny Östman.

Kemikalierna sprids till luften

Ju mer plast med ftalater som finns i den omgivande miljön, desto högre blir halterna av farliga kemikalier i luften och i dammet.

– Ftalater är inte bundna till plastmattan utan läcker ut i luften och en PVC-matta innehåller en stor mängd ftalater i kilo räknat. Jag känner en stor oro över detta, säger forskaren Carl-Gustaf Bornehag, professor i Folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, till Byggnyheter.se.