Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Över tusen döda i Gazaremsan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-14

Varken Israel eller Hamas tog notis om FN-chefen Ban Ki-Moons ankomst till Mellanöstern på onsdagen. Striderna rasade ohejdade vidare i Gazaremsan, där den palestinska dödssiffran passerade 1 000.

På morgonen träffades norra Israel för andra gången på en vecka av katjusjaraketer från Libanon, men utan att någon skadades. Israeliskt artilleri besvarade eldgivningen över gränsen.

Även om det inte är Hizbollah som utför attackerna tror bedömare i Israel att det sker med shiamilisens goda minne. Målet skulle vara att sätta press på Israel nu när armén är upptagen i Gaza, men undvika att Israel slår tillbaka med full kraft.

Även över Jerusalem ljöd flyglarmet på onsdagen, och skärrade israeler på Jaffagatan stirrade nervöst mot himlen. Larmet visade sig vara falskt, utlöst av ett tekniskt fel.

Över 1 000 döda

I Gazaremsan bombade Israel ett 60-tal mål under dagen, bland annat tunnlar under gränsen till Egypten. Boende flydde i panik. Längre norrut rapporterades markstrider, och totalt ett tiotal palestinska dödsoffer.

Räddningstjänsten i Gaza uppgav för AFP att antalet döda nu passerat 1 000. Uppåt hälften sägs vara civila.

Tio israeliska soldater och tre civila har dödats under kriget.

FN-chefen Ban Ki-Moon kom till Kairo med en vädjan om ”omedelbar, hållbar vapenvila”, men inget recept på hur det skulle gå till.

Liksom andra ministrar och höga tjänstemän som i strid ström besökt regionen de senaste veckorna höll sig Ban långt från de verkliga förhandlingar som pågår, mellan egyptisk underrättelsetjänst och Hamas emissarier.

De samtalen har ännu inte burit frukt, men verkar inte heller helt strandade. Grundtanken är att gränskontrollen mellan Gaza och Egypten skärpts rejält i utbyte mot att Israel retirerar och häver blockaden mot territoriet.

Splittring i Hamas?

På torsdagen fortsätter Ban Ki-Moon till Israel.

Israeliska ministrar och medier spekulerar om splittring mellan Hamas ledning i Gaza, som vill ha vapenvila, och politbyrån som sitter i exilens Damaskus och påhejad av regimen i Teheran driver en tuffare linje.

Inget tyder dock på att Hamas skulle vara nära kollaps. Rörelsens förluster har varit relativt begränsade, och andra miliser i Gazaremsan, till och med ärkerivalen al-Fatahs al-Aqsamartyrer, rapporteras delta i striderna mot Israel vid Hamas sida.

På onsdagen fick Hamas stöd också av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, som i ett ljudband manade till heligt krig mot Israel.