Tiden rinner ut även för Mladic

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22

Balkan har tagit ännu ett steg närmare försoning. Det är den hoppfulla slutsatsen efter gårdagens besked att krigsförbrytaren Radovan Karadzic gripits i Serbien.

Karadzic och hans arméchef Ratko Mladic har varit internationellt efterlysta i tretton år, anklagade för folkmord och etniskt rensning under kriget i Bosnien i början av 1990-talet. Karadzic var den politiske ledaren, demagogen och nationalisten, som hetsade bosnien- serber och paramilitära grupper att gå i krig mot den muslimska befolkningen i Bosnien.

Redan innan kriget bröt ut varnade han för konsekvenserna.

"Muslimerna kan inte försvara sig om det blir krig", sade han i parlamentet i Sarajevo. "De kommer för alltid drivas bort från Bosnien."

I det läget nämnde psykiatrikern och hobbypoeten Karadzic inte att det var han själv som skulle komma att leda den etniska rensningen.

200 000 dödades

När kriget bröt ut satte han sig i den lilla bergsbyn Pale, bara några mil från Sarajevo. Därifrån styrde han den etniska resningen av landsbygden, belägringen av den bosniska huvudstaden och senare även massakern i Srebrenica. Sammanlagt dödades omkring 200 000 människor under det drygt tre år långa kriget. De flesta offer var bosniska muslimer.

Efter ett krig finns det ingen "qiuck fix", som i ett slag löser både gamla konflikter och alla nya sår som rivits upp under striderna.

Försoning tar tid. Krigets politiska ledare måste bytas ut. Människor måste kunna gå vidare, bygga upp sina liv på nytt. Alla parter måste vara redo att kompromissa.

Ökar förtroendet för Serbien

I Serbiens fall har det internationella samfundet länge krävt att Karadizic och Mladic grips och lämnas ut till den internationella domstolen i Haag. Utan den eftergiften skulle det inte bli någon normalisering av relationerna.

Gårdagens besked var därför ett viktigt steg för att öka omvärldens, och speciellt Bosniens och Kroatiens förtroende för Serbien.

Ratko Mladic, slaktaren från Srebrenica, har säkert förstått signalerna. Rättvisan är på väg att hinna ifatt även honom.