Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Sting i 100 år gammal krydda

Boel Holm/TT

Publicerad 2024-09-07 08.37

Vinnarkryddan – "starkpeppar" med mer än hundra år på nacken.

De flesta av oss har kryddor som passerat bäst före-datum med god marginal. Men kryddor blir inte dåliga. Inte ens efter hundra år.

”Starkpeppar” – tio gram för 15 öre. De oansenliga små bruna påsarna kunde lätt ha åkt i soporna när Mikael Nilsson i Träslövsläge tömde sin butik för att flytta till en ny.

– Jag visste att de var gamla, det var därför jag inte kunde med att slänga dem.

När Matsmart i våras utlyste en tävling om Sveriges äldsta krydda skickade han in sin starkpeppar. Den var så gammal att man fick ta måltidsforskaren Richard Tellström till hjälp med dateringen. Svaret blev att pepparn legat oanvänd sedan någon gång på 1910–1920-talet.

Uppmärksamma matsvinn

Svenskarna slänger ungefär 15 kilo mat per person och år, men just kryddorna verkar få vara kvar i skåp och lådor.

– Runt hundra av de inskickade kryddorna var så gamla att de saknade bäst före-märkning. Det blev obligatoriskt 1985, berättar Anna Hultqvist, hållbarhetschef på Matsmart.

Hon hoppas att kryddtävlingen ska leda till en större diskussion om matsvinn och bäst före-datum.

– Jag tror att det finns ett missförstånd så att många tror att de blir dåliga om de äter något som passerat bäst före-datum.

Rena kryddor som förvaras torrt håller i princip hur länge som helst. Starkpepparn – en blandning av vit- och svartpeppar – luktar fortfarande tydligt av peppar.

Rundare smak

Hur den smakar fick Mikael Nilsson veta på fredagskvällen då han serverades en rätt där stjärnkocken Fredrik Eriksson använt den i en måltid.

– Det var jättegott, man kände en tydlig svartpepparsmak även om den inte var så stark som jag brukar få min egen till att bli. Smaken var rundare, säger Mikael Nilsson.

Bland annat hade kocken Fredrik Eriksson använt starkpepparn i rödvinssåsen som serverades till en flapsteak, amadinepotatis och grönsaker.

– Jag har ju några påsar kvar där hemma så dem kommer jag definitivt att använda, så får vi se om jag lyckas lika bra, säger Mikael Nilsson.