Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Drönarattack mot vapenfabrik djupt in i Ryssland

Uppdaterad 11.48 | Publicerad 10.08

En av Rysslands största ammunitionsfabriker har angripits i ett omfattande drönaranfall under natten, enligt Ukraina.

Flyganfall i andra riktningen har resulterat i tiotals skadade i centrala Ukraina.

Industrikomplexet Sverdlov i den ryska regionen Nizjnij Novgorod har träffats i vad som beskrivs som en ovanligt omfattande drönarattack under natten, enligt en källa i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Anläggningen runt 75 mil från den ukrainska gränsen tillverkar militära sprängämnen. Den är en av de största i landet och står under sanktioner från USA och EU. Från ukrainskt håll lämnas inga uppgifter om huruvida angreppet medförde några skador som kan påverka anläggningens produktionsförmåga.

Lokala medier rapporterar om explosioner i området, men ryska tjänstemän hävdar att attacken ifråga avvärjts. Flera brandmän uppges ha fått lindriga skador av splitter i samband med anfallen.

100 drönare

Från Ryssland uppges vidare att man slagit tillbaka drönarangrepp i den västliga Kurskregionen. Sammantaget ska över 100 ukrainska drönare ha skjutits ned under natten, enligt Ryssland.

Nattliga angrepp har även riktats i motsatt riktning, med ryska flyganfall som resulterat i 17 skadade i Kryvyj Rih i centrala Ukraina.

”I natt attackerade fienden Kryvyj Rih och förstörde delar av en administrationsbyggnad och skadade bostadshus och fordon”, skriver räddningstjänsten i ett inlägg på Telegram.

Under arbetet med att släcka bränderna följde nya anfall, i vilka en brandman uppges ha skadats.

Anfall i Sumy

Ryssland ska även ha angripit en energianläggning i Sumyregionen i norra Ukraina, enligt den regionala kraftverksoperatören.

”Mer än 37 000 kunder i Sumyregionen är tillfälligt utan el”, skriver operatören på Telegram.

President Volodymyr Zelenskyj skriver i ett inlägg på X att Ryssland bara den senaste veckan har attackerat Ukraina med över 20 robotar, 800 precisionsstyrda flygbomber och fler än 500 attackdrönare. I inlägget vädjar han om ökat stöd och mer luftvärn från allierade i väst.