Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

McDavid ledde Edmonton till efterlängtad final

TT

Publicerad 2024-06-03

Edmontonspelare firar med publiken efter att ha slagit ut Dallas i det sjätte semifinalmötet.

För första gången på 18 år ska Edmonton Oilers spela Stanley Cup-final. Mycket tack vare superstjärnan Connor McDavid, som låg bakom segern i den sjätte semifinalen mot Dallas.

McDavid stod för ett mål och en målpassning när Edmonton besegrade Dallas med 2–1 inför hemmapubliken. Med 31 poäng (5+26) toppar han poängligan i slutspelet, där Florida nu väntar i finalen.

Edmonton rivstartade och gick fram till 2–0 direkt i första perioden, tack vare två mål i numerärt överläge. McDavid inledde med en briljant uppvisning på egen hand innan han skickade in en backhand till 1–0. Senare spelade han fram Zach Hyman till 2–0-målet.

Dallas reducerade genom Mason Marchment i slutperioden, men Edmonton kunde – trots bara 10 skott på mål på hela matchen – till slut fira finalplatsen tillsammans med hemmafansen.

Första finalen

Det blir karriärens första Stanley Cup-final för lagkaptenen Connor McDavid, 27-åringen som draftades som etta av Edmonton 2015 och nu är inne på sin nionde NHL-säsong.

En som har varit i final förut är lagkamraten Mattias Ekholm, som var på den förlorande sidan när Nashville mötte Pittsburgh för sju år sedan.

Ekholm, som trejdades till Edmonton under förra säsongen, får nu en ny chans att lyfta Stanley Cup-bucklan.

– Vi vet att Florida har ett väldigt bra lag men det har vi också och den här gången ska vi vinna, säger 34-åringen till Aftonbladet efter den säkrade finalplatsen.

– Det känns såklart fantastiskt. Det är få förunnat att få vara med i en enda final. Det är ju bara att se på Oliver Ekman-Larsson i Florida, som spelat i NHL i fjorton år och först nu får uppleva detta.

”Ett privilegium”

Den blågule backbjässen hyllar också McDavid, lagets store ledare och stjärna. Om 1–0-målet säger Ekholm:

– När han gjorde de där finterna tänkte jag först att oj, det här kan aldrig gå bra. Men det gjorde det förstås. Jag blir inte förvånad längre, han är otrolig och det är ett privilegium att få spela med honom.

Den första finalen spelas i Florida, natten mot söndagen, svensk tid.