Hamid Noury är i Iran

Publicerad 2024-06-15

Hamid Noury är i Iran, skriver IRNA.

Ett filmklipp från kanalen visar hur han återförenas med sin nära på flygplatsen.

I klippet ser man Noury gå från flygplanet som landat i huvudstaden Teheran på lördagseftermiddagen för att återförenas med sina nära och kära.

Han får blommor och omfamnar sin anhöriga länge.

Livstids fängelse

Den 62-åriga Hamid Noury dömdes i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse efter en omfattande utredning för att ha deltagit i massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht 1988. Svea hovrätt fastställde domen i december förra året.

Hamid Noury jobbade på fängelset där många avrättningar ägde rum. I domen motiveras beslutet med att han medverkat i brottsliga handlingar där ett mycket stort antal personer har avrättats på grund av sina politiska eller religiösa ställningstaganden. Flera av de mördade hade kopplingar till vänstergruppen Iranska Folkets Mujahedin.

Fångutväxling

Under lördagen bekräftades det att Sverige och Iran genomfört en fångutväxling. Iran skulle få Noury i utbyte mot två svenskar fångar, Johan Floderus och Saeed Azizi.

”Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten. Snart landar två svenska medborgare i Sverige och får äntligen återförenas med sina anhöriga”, skrevstatsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Samtidigt har beskedet väckt starka reaktioner hos exiliranier i Sverige.

– Min tanke går till alla familjer som har anhöriga som fallit offer för honom, säger Massud Kiani, EU-representant för FFFI.

”Gud har befriat mig”

Senare på dagen medverkade Hamid Noury på en presskonferens för att för första gånge uttala sig sen fångutväxlingen, skriver TV4.

– Ni som sa inte ens gud kan befria mig. Se nu! Gud har befriat mig, säger Noury.

Han uttalade sig sedan nedlåtande om oppositionella iranier i exil. Han menade bland annat att de befann sig i Albanien och i andra länder.

– Var är alla otrogna, de är flyktingar på flykt. Men var är jag? Jag är i Iran, jag är i Teheran. De säljer sitt land, säger Noury och syftar på de oppositionella i exil.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln