Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Expert: Vägval för skakat Hizbollah

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-09-23 15.54

Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Arkivbild.

Israels intensiva attacker mot Libanon innebär en ny fas som Hizbollah inte varit förberett på.

– Hizbollah står nu inför ett strategiskt vägval, säger Mellanösternexperten Aron Lund, som bedömer att Iran fortfarande vill undvika ett storkrig.

Måndagens omfattande israeliska attacker mot ett flertal mål i Libanon ingår i den upptrappning som Israel driver mot den islamistiska rörelsen.

– Hizbollah känner sannolikt en press på att svara, men har också ett tryck på sig då rörelsen är väl medveten om att Israel troligen är berett att utöka en offensiv, säger Lund, som är Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), direkt efter måndagens massiva attacker.

Dynamiken omkullkastad

Konflikten har förändrats drastiskt de senaste veckorna, med attackerna genom personsökare och walkie-talkier mot Hizbollahmedlemmar, följt av attacker och beskjutning från båda sidor.

– Hizbollah har tidigare sagt sig arbeta efter en sorts ”likhetsprincip”. Om ni skjuter mot civila mål så skjuter vi mot civila mål. Sedan är det förstås en fråga om hur man definierar civila mål, men i stort sett har man hållit sig till det under den nuvarande konflikten, säger Lund och fortsätter:

– Tidigare var det ett pingpongspel, men den dynamiken är bruten.

Frågan nu är hur den terrorstämplade militära delen av Hizbollah ska svara, och hur Iran – som stödjer Hizbollah – ställer sig till en eskalering.

Oro i Teheran

– Rent generellt oroar sig Iran för att det kan bli ett storkrig. Den typen av konflikt har Iran och Hizbollah försökt att undvika. Och Israel också – hittills.

Lund konstaterar att Hizbollah har byggt upp en väldig arsenal av robotar och raketer riktade mot Israel, men står nu inför problemet om tidpunkten för att låta ett robotregn falla över Israel.

Den gradvisa stegringen med nya slag från Israel är ett problem för Hizbollah.

Tonen från Israel har också förstärks. Lund konstaterar att i samband med personsökarattackerna så hölls ett israeliskt regeringssammanträde där man lade till ett nytt krigsmål.

– Det kommer hela tiden nya slag. Jag tror inte att Hizbollah har riktig kontroll över utvecklingen. Rörelsen kan dessutom vara i så dåligt skick, i alla fall på kort sikt, så att förberedda robotregn kanske inte fungerar. Men man ska inte räkna ut dem, säger Aron Lund.