Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mindre i maten – men svensken frossar salt

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-06-19

Saltinnehållet har minskat med 25 procent i charkprodukter. Arkivbild.

Mängden salt i butikernas bröd och chark har minskat de senaste åren, visar en ny undersökning från Livsmedelsverket. Men svenskarna äter fortfarande alldeles för mycket salt.

Saltinnehållet har minskat med 25 procent i charkprodukter som korv och skinka, och med ungefär 20 procent i spannmålsprodukter som bröd jämfört med den förra matkorgsundersökningen från 2015.

Livsmedelsbranschen och Livsmedelsverket har i flera år arbetat med att minska saltmängden i mat. I Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning, som undersöker ämnen i mat, både nyttiga och onyttiga, märks det att salthalterna minskar.

– Det är väldigt positivt att vi nu ser en effekt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Minska saltintaget – ett regeringsuppdrag

Att svenska folket bör äta mindre salt är ett av de sex delmålen i de nationella matmålen som Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten presenterade i februari 2024. Matmålen är ett försök till att få samhället att kraftsamla så att det blir lättare för svenskarna att äta hälsosamt.

Konsumtionen av salt ska minska med 20 procent till år 2035 jämfört med 2018.

– Vi har en bra bit kvar för att nå målet men vi har kommit en bit på vägen, säger hon.

Livsmedelsbranschen arbetar för att minska saltet men restaurangerna måste göra mer, enligt Åsa Brugård Konde:

– Luncher på restauranger innehåller alldeles för mycket salt.

En undersökning som Livsmedelsverket gjorde för ett par år sedan visade att en enda måltid kunde innehålla mer än det dagliga rekommenderade saltintaget.

Sjukdomar kopplade till salt

Att äta för mycket salt är skadligt för hälsan och i Sverige äter vi nästan dubbelt så mycket salt jämfört med rekommendationen om en max sex gram salt om dagen.

Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt, enligt Livsmedelsverket. Hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige.