Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Forssmed om ungas medievanor: "Måste ta tag i"

Lisa Svensson/TT, Emma Gate/TT

Publicerad 2024-06-17

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och Karin Tegmark Wisell (th), generaldirektör Folkhälsomyndigheten, presenterar kunskapsläget kring barn och ungas digitala medieanvändning av utredarna Helena Frielingsdorf (tv) och Sara Fritzell.

Stillasittande som ökar, barn och unga som sover sämre, ökad psykisk ohälsa är konsekvenser av digitala och sociala medier. Det framgår i en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

– Nu har vi svart på vitt att oron för de potentiellt skadliga hälsoeffekterna inte är moralpanik utan att det är på riktigt. Vi måste se att det som vi bara har låtit hända måste vi ta tag i på allvar, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Folkhälsomyndighetens stora kunskapsöversikt över barns användning av digitala medier presenterades på måndagen. I den har bland annat barn och unga delat med sig av sina erfarenheter. De upplever att de fastnar i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Barn med adhd-diagnos har lättare att påverkas negativt.

– Jag vill ge råg i ryggen att försöka göra vad man kan för att barn sover ordentligt, rör på sig mer men också en förståelse för att det här är svårt. Det är kraftfulla produkter vi har att göra med och det är inte enkelt att begränsa detta.

Det var förra året som Folkhälsomyndigheten fick uppdrag att sammanställa kunskap om sambanden mellan digital medieanvändning och hälsoeffekter hos barn och unga, samt att ta fram vägledning och rekommendationer.

Rekommendationerna ska presenteras i september och vägledningen i december.