Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Bara nio fåglar räddade i fågeltvätt i Blekinge

TT

Uppdaterad 2024-08-23 08.28 | Publicerad 2024-08-22 17.01

En svan som fått tjockolja på sig vid strandkanten utanför Krokås hamn vid Hörvik i Pukaviksbukten. Arkivbild från den 23 oktober förra året.

Bara nio fåglar kunde räddas i fågeltvätten och sedan släppas ut efter oljekatastrofen i Blekinge förra hösten, visar en ny rapport.

Hur många som dog av oljan är okänt – men 25 olika fågelarter drabbades och de mötte ”en plågsam och långsam död”, enligt rapporten.

Den har tagits fram av Sölvesborgs kommun på uppdrag av WWF, som finansierade räddningsaktionen, som även kunde hjälpa en utter, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Ungefär 60 000 liter tjockolja läckte ut från TT-Lines färja Marco Polo, som grundstötte utanför Listerlandet i Blekinge.

I rapporten får Kustbevakningen kritik för att ha skjutit oljeskadade fåglar utan att använda ljuddämpare. Följden blev att många skadade fåglar skrämdes och spreds ut i ett mycket större område.

– Det var en åtgärd vi gjorde i all välmening, men nödavlivning av oljeskadade fåglar är något vi gör sällan och därför finns det förbättringsutrymme, säger Kustbevakningens pressansvarige Mattias Lindholm till SVT.

ANNONS