Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”När Sverige sviker” är journalistik när den är som bäst

Publicerad 2019-10-05

En fattig mamma gråter i smyg för att inte barnen ska se.

Åldringar går en kall vinter till mötes när kommunen sänker temperaturen på deras boende.

Undersköterskor hinner inte ens gå på toaletten.

Föräldrar och lärare ser de viktiga elevassistenterna försvinna. Politiker funderar på hur man kan spara in på skolmaten. 

Aftonbladets serie ”När Sverige sviker” har blottlagt ett Sverige i kris. Och ni har läst. Mycket och länge.

Under två veckor har vi nu skrivit om Sveriges kriskommuner. Sällan har en granskning väckt ett sånt väldigt engagemang.

Miljontals läsare tog del av granskningen.

Pär Karlssons berättade i sitt reportage om hur den lilla kommunen Gullspång förlorat såväl polis, arbetsförmedling som försäkringskassa. Nu fanns bara Systembolaget kvar.

Natalia Kazmierskas skildrade den ekonomiska krisen i Tierp, där drömmen om Nordens största crosshall slutat med mångmiljonförlust. 

Mer än var femte barn i Sverige 2019 lever i det som klassas som fattigdom. Helena Trus starka möte med Carina Nilsson och hennes barn i Filipstad lyfte fram människorna bakom statistiken.

Joachim Kerpner träffade föräldrar vars barn förlorar sitt stöd i skolan när Kiruna bantar från 75 till 25 elevassistenter.

Anders Johansson skildrade hur äldre i Ystad inte längre får varm mat och Sonia Appel, 71, i Lund skrev ett öppet brev, ”man blir innerligt trött på micromat”.

Anette Holmqvists artikel om hur Motala kommun ville sänka temperaturen inomhus för de äldre ledde till folkstorm och de ansvariga fick backa. Olof Svensson träffade skyddsombuden i Bjurholms kommun som slagit larm om vanvård, språkproblem och slöseri.

Ett brustet Sverige

Detta ger bilden av ett brustet Sverige, ett land där110 av 290 kommuner går med förlust, enligt en prognos från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Delar av landet präglas av framtidstro och tillväxt, hos andra tonar en helt annan bild fram. Det är kris i dag men det är också en uppgivenhet och misstro inför framtiden.

Hela tre av fyra svenskar oroar sig för att glesbygden ska utarmas så mycket att det inte går att bo där, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio som Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin berättade om i veckan.

Bland dem som själva bor på landet är rädslan stor att Sverige ska svika. Det här är människor som har landets högsta kommunalskatter och ändå inte får den service för äldre eller kvalitet på skolan som andra har. Det är områden som de unga lämnar för att få jobb och en framtid någon annanstans. Det är orter som staten lämnat och som i flera fall fick ta emot en flyktingvåg man inte mäktade med. Det är kommuner som tagit förödande felbeslut.

Klassisk journalistik

Granskningen ”När Sverige sviker” har berört oerhört många. I en digital värld kan engagemang mätas på många sätt, i det här fallet kan vi bland annat se det i antal sidvisningar, på hur länge vår publik läser och tittar på videoinslagen.

Hur man än mäter så är det tydligt att bristerna i välfärden och krisen i kommunerna är något svenska folket vill få veta mer om, diskutera och tycka till om. Vi har haft flera välbesökta chattar och våra artiklar har också blivit delade och fått stor spridning i sociala nätverk. Lokaltidningar som skildrat problemen i åratal har uppmärksammat våra artiklar, flera andra medier har tagit upp temat.

”När Sverige sviker” är klassisk journalistik, när den är som bäst. Serien har träffat en nerv, det syns inte minst i den väldiga mängd tips som strömmat in till redaktionen, vi har fått hundratals mejl. Vi har nu reportrar, fotografer och redaktörer som jobbar vidare med allt material. Aftonbladet kommer att fortsätta skriva om krisen i kommunerna och berätta om de människor som drabbas. 

Men, som alltid behöver vi din hjälp för att få hela bilden.

Hör av dig och tipsa oss på sverigesviker@aftonbladet.se