S: Satsa 700 miljoner på ungdomsidrott

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-01-25

Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson och Lawen Redar (S), kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, presenterar förslag om pengar till idrottsaktiviteter.

Socialdemokraterna vill att regeringen ger kommunerna cirka 700 miljoner kronor under 2024 för att öka ungdomars möjlighet att idrotta. Pengarna ska till exempel användas för att rusta upp idrottsanläggningar eller öka deras öppettider.

Enligt förslaget från S ska fördelningen av miljonerna viktas så att utsatta områden får mer.

Regeringen har avsatt cirka 700 miljoner kronor för det så kallade fritidskortet, vilket innebär att alla ungdomar får en viss summa pengar för att betala fritidsaktiviteter. Ambitionen var att fritidskortet skulle kunna användas under 2024, men det ser ut som det införs först 2025. Det är de pengarna S vill använda.

– Man måste som regering kunna styra om de här pengarna och använda dem här och nu, säger socialdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Mikael Damberg.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har dock sagt att de 700 miljoner kronorna till fritidskortet för 2024 inte ska frysa inne, utan användas på andra sätt för att gynna ungas fritidsaktiviteter, till exempel genom att utbilda fler ledare i föreningar.

Följ ämnen i artikeln