Trumps doktrin: Säg en sak och gör något annat
Säg en sak och gör något helt annat.
Så kan Donald Trumps utrikespolitiska doktrin sammanfattas.
Trumps oberäknelighet behöver inte bara av ondo men den skapar osäkerhet både hos vänner och fiender.
På ett sätt borde ingen vara förvånad. Trump deklarerat att han tänkte vara oberäknelig som president. Men det är en sak att vara oberäknelig i bemärkelsen att använda denna egenskap som ett smart förhandlingskort. En helt annan sak att skapa ovisshet som gör världen betydligt farligare och som förvirrar både vänner och fiender.
I går deklarerade den amerikanske presidenten att han ändrat sig om militäralliansen Nato. I valrörelsen kallade han den föråldrad.
"Nato är inte längre föråldrat", säger Trump nu. Med den helomvändningen finns nästan inga av Trumps många vallöften på utrikespolitikens område kvar.
Han lovade att det var America first. USA skulle inte lägga sig i konflikter runtom i världen och definitivt inte bli indraget i inbördeskriget i Syrien. Det enda han skulle bry sig om var att "bomba skiten ur" IS.
Ingen framtid
Nu har han inte bara bombat i Syrien utan dessutom bytt till samma åsikt som Obama, att det inte finns någon framtid för Assad som ledare för Syrien. Däremot lyser planen för hur IS ska besegras fortfarande med sin frånvaro.
Trump lovade i valet att bli mycket tuffare mot Kina. Han skulle lägga en importskatt på 45 procent på alla kinesiska varor och officiellt stämpla Kina som valutamanipulatör.
Inget av detta har hänt.
Tvärtom höll Trump en mycket hövlig ton mot Kinas president Xi Jinping när han tog emot denne på sitt sommarresidens i Florida. Den enda inlindade varningen kom under middagen i form av USA:s attack mot en flygbas i Syrien. Där fanns också ett budskap till Kina att göra mer för att stoppa Nordkorea från att utveckla sina kärnvapen, annars kan USA agera på egen hand.
Igen röd tråd
I valrörelsen anklagade Trump företrädaren Obama och Hillary Clinton för att ha försämrat relationerna med Ryssland när man i stället borde samarbeta med Moskva för att besegra Islamiska staten. Han öste lovord över president Vladimir Putin och lovade att USA och Ryssland åter skulle komma på vänskaplig fot med varandra.
I går tvingades Trump erkänna att Ryssland och USA inte kommer överens alls. Att relationerna befinner sig på den absoluta botten.
Ett viktigt skäl till detta är bombräden han beordrade mot mot Assad, Rysslands skyddsling.
Amerikanska presidenter brukar uttala eller utveckla en utrikespolitisk doktrin, en röd tråd utifrån vilken de formar sin politik. Det är ännu väldigt tidigt i Trumps presidentskap men om det finns någon röd tråd i det han gör så är det "säg en sak och gör någonting annat".
”Flexibel” nyckelord
Min känsla är att det inte handlar om en uttänkt strategi. Snarare är det så att Trump när han väl flyttat in i Vita huset upptäckt att det inte är så lätt att helt bryta mot USA:s traditionella utrikespolitik.
I valrörelsen försökte han framställa sig som outsidern, en man av folket. Nu när han umgås med de andra högdjuren är pressen att uppträda som en ansvarsfull statsman mycket större.
Samtidigt vinnlägger sig Trump om att vara "flexibel" och inte låta sig låsas av doktriner.
När det gäller Syrien handlade han sannolikt mer på instinkt än efter en genomtänkt strategi. Han blev upprörd när han såg bilderna av döda barn i den kemiska attacken och beslöt sig för att straffa Assad utan att tänka så mycket på de säkerhetspolitiska implikationerna.
Följden blev en kraftig försämring av de redan usla förbindelserna med Ryssland. Tvärtemot vad Trump lovat i valrörelsen.
Ändrar han sig igen?
Även om många i Europa säkert är glada över att Trump nu helhjärtat ställer sig bakom Nato så skapar han ständigt nya besked en stor osäkerhet. Vad är det egentligen som gäller? Kan han ändra sig igen längre fram?
Samarbete mellan länder i världen bygger på att det finns en rimlig möjlighet att tolka vad andra länder tänker göra och varför. Att man följer givna spelregler.
I akuta situationer är det avgörande att man inte tolkar sin motståndare fel. Med Trump vid rodret ökar den risken.
Att världens två största kärnvapenmakter inte litar på varandra för fem öre bådar inte gott för världsfreden.
Särskilt inte i ett läge när Nordkorea verkar förbereda ett nytt kärnvapentest.