Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Vi står klara på startlinjen”

Publicerad 2020-10-08

Regeringen väntas under torsdagen ta beslut om att ändra gränsen för folksamlingar till att tillåta 500 personer i sittande publik.

Detta skulle ha stor betydelse för de kultur- och sportaktörer i Malmö, framkommer i Aftonbladets enkät.

– Vi står klara på startlinjen och bara väntar på startskottet, säger Maria Frej, vd och konserthuschef på Malmö Live.

Uppdatering: Vid 13.20 på torsdagen gav regeringen besked om att gränsen på 50 personer för folksamlingar står fast.

Under torsdagen väntas regeringen besluta om huruvida man ska höja gränsen för sittande publik till 500 personer. För flera sport- och kulturaktörer i Malmö skulle detta ha stor betydelse. Det visar en enkät som Aftonbladet gjort.

För kulturaktörer såsom Malmö Live och Malmö Opera hade en höjd publikgräns inneburit en markant skillnad i intäkter. Man menar också att man är redo för en sådan höjning, och att man förberett sina lokaler för ett säkert mottagande av en större publik.

Sportaktörer såsom Malmö Redhawks, Malmö FF och FC Rosengård skulle dock inte intäkterna öka avsevärt just nu eftersom de ändå först och främst skulle erbjuda säsongare och partners platser som de redan betalat för. Vad gäller Malmö Arena, där Redhawks är hemmahörande, skulle en publikhöjning dock innebära att man återigen kan komma igång med andra evenemang såsom konserter vilket hade gett större intäkter.

Eva Melander, som är smittskyddsläkare i Region Skåne, menar att det är viktigt att sällskap håller avstånd oavsett om det gäller 50 eller 500 i publiken.

-– Precis oavsett vad de kommer att säga, så är det väl lite samma sak som nu, att man sätter en publik så att ett sällskap sitter för sig själv och att man har avstånd till nästa. Så att man tänker på det att man kan ha separate ingångar och dela upp så att man minskar kontaktytorna mellan människor som annars inte skulle träffas, och att tänka på avstånd och god möjlighet till handhygien. Så det är lite same same. 

Nästan helt tomt på läktarna under en ishockeymatch i SHL mellan IF Malmö Redhawks och Leksands IF på Malmö Arena den 22 september i år.

För Malmö Arena och Malmö Redhawks del menar man att det skulle betyda mycket med en höjd gräns.

Vad skulle det innebära om man väljer att tillåta större folksamlingar?

– Det skulle givetvis vara ett steg i rätt riktning, även om 500 personer på läktarplats är endast 4 % av arenans totala kapacitet. Men det finns ett stort behov för publiken att träffas kring både sport- och  musikupplevelser, så många trogna Malmö Redhawks supporters och sponsorer kommer bli glada och i det lite längre perspektivet kan vi få igång musikevenemang och större konferenser, säger Karin Mårtensson, vd för Malmö Arena.

– Det betyder massor för Malmö Redhawks och framför allt för våra fans och spelare. Det är inte så att vi kommer att kunna öka våra intäkter, men vi kommer kunna ge våra lojala partners och säsongskortsinnehavare möjlighet att vara i arenan och stötta laget, säger Marcus Larsson, kommersiell chef på Malmö Redhawks.

Karin Mårtensson på Malmö Arena berättar att man redan nu förlorar stora summor pengar på grund av minskade publikintäkter.

– Det är ju lite av Davids kamp mot Goliat och vi skall inte begå lagöverträdelser så vi förhåller oss till myndighets- och regeringsbeslut men för varje dag som går rinner oerhörda mängder pengar ur bolagen. Vi vet idag inte hur det blir med stöd för korttidspermitteringarna i december.  Vi behöver förhålla oss till att leva med detta virus och vidta alla åtgärder inom protokollet för att smittan inte skall spridas. Detta även om vi skall köra med lägre publiktal så måste människor framgent få dela upplevelser inom sport och musik, säger Karin Mårtensson.

Jubel då Rosengård gjorde 3–0 mot Kopparbergs/Göteborgs FC den 23 augusti. De allra flesta av stolarna på läktaren står tomma.

FC Rosengård

Vad skulle det innebära om man väljer att tillåta större folksamlingar?

– Att vi skulle kunna erbjuda fler av våra årskortsinnehavare och samarbetspartner möjlighet att se våra matcher live. 500 personer kommer dock inte att göra det möjligt för oss att sälja biljetter och på så sätt öka våra intäkter, utan de 500 kommer att fyllas av de som redan köpt årskort och av de som är samarbetspartners där biljetter och årskort finns inkluderade i deras partnerskap, säger Jenny Damgaard, tf klubbchef för FC Rosengård.

Vad skulle det innebära om gränsen inte ändras?

– Att vi är kvar där vi är idag, det vill säga att vi enbart kan erbjuda 50 av våra årskortsinnehavare och samarbetspartners att se vårt representationslag spela live.

Malmö FF

Vad skulle det innebära om man väljer att tillåta större folksamlingar?
– Om förslaget verkställs kommer Malmö FF att fördela tillgängliga biljetter till årskortsinnehavare och partners till våra tre resterande allsvenska hemmamatcher, säger Peter Sohlmér, press- och informationschef för Malmö FF.

För några veckor sedan höll Malmö FF en pressträff där man berättade att man egentligen skulle kunna ta emot upp emot 5 500 personer och ändå hålla sig inom Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska smittspridning. Då skulle man ändå bara fylla arenan till 25 procent.

Malmö Live.

Malmö Lives vd Maria Frej berättar att både de och deras publik har längtat och väntat efter en höjd publikgräns.

– Det skulle innebära oerhört stor glädje, jubel och begeistring. Våra faciliteter är moderna, rymliga och luftiga med många entréer på flera våningar och vi kan hantera en stor publik och leverera kanske Sveriges säkraste livekonserter. Vi står klara på startlinjen och bara väntar på startskottet. Nu är det verkligen dags att musiken blir live igen! säger Maria Frej, vd och konserthuschef på Malmö Live.

Vad skulle det innebära om gränsen inte ändras?

– Stor sorg. Livemötet mellan människor och musik är så meningsfullt – det känns fattigt om vi inte kan få det att hända. Också lite svårt att förstå varför inte? I Danmark, där jag kommer från, har vi haft sittande publik på 500 personer under lång tid. En professionell och offentlig verksamhet som Malmö Live ska inte stå tom, utan tvärtom använda alla sina kompetenser.

– Publiken är olycklig över att inte få komma hit. En fortsatt begränsning vore illa. Men skulle så ske, får vi naturligtvis fortsätta våra populära livestreamingar och hålla fast i vår digitala relation med en trots allt tålmodig publik. Och med vårt programutbud på plats men för en fortsatt begränsad publik.

Malmö Opera.

”Vi är redo för detta”

För Malmö Opera, som nu tar in publik på upp till 50 personer men främst erbjuder streaming online, skulle n höjd gräns innebära att man kunde fylla ungefär en tredjedel av salongens platser.

– Vi har byggt om den och lagt upp nya planer för hur de 500 kan sitta så avstånden garanteras. Vi kallar in fler foajévärdar som hjälper publiken att komma säkert in och ut ur huset. Vi har möblerat om i foajén, så att det blir enkelt att hålla avstånd vid borden samt i köer till barer och toaletter. Vi är redo för detta, skriver Malmö Opera i ett meddelande till Aftonbladet.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är våra ägare i regionen som bestämmer huruvida vi ska agera efter regeringens beslut.

Vad skulle det innebära om gränsen inte ändras?

– Vi fortsätter att spela för 50 personer tills våra ägare säger annat. Vi skulle också se över möjligheterna att streama fler av våra föreställningar. Just nu streamar vi alla Funny girl-föreställningar samt en kommande Allsång med Rickard Söderberg 12 oktober. Om 50-gränsen blir kvar, kommer vi undersöka möjligheterna att även streama vår kommande uppsättning av Verdis Falstaff.

”Känns tråkigt att inte kunna ta emot alla”

Även biografer har påverkats av pandemin. Filmstadens Commercial Director, Helena Eklund, berättar att en höjd publikgräns skulle ha stor betydelse.

– För Filmstadens biografer skulle en höjd publikgräns innebära att vi kan gå från cirka 25 procents kapacitet till 60-65 procent. Vi är väl förberedda för att kunna välkomna fler besökare då vi har utvecklat ett dynamiskt bokningssystem som innebär att man får sitta tillsammans med distans till nästa sällskap och vi har också tomma rader mellan, säger Filmstadens Commercial Director Helena Eklund.

– Det skulle ju betyda jättemycket för våra möjligheter att möta efterfrågan. Vi hade många utsålda föreställningar den senaste helgen och det känns väldigt tråkigt att inte kunna ta emot alla som vill gå på bio.

Vad skulle det innebära om gränsen inte ändras?

– Vi är väldigt påverkade av de restriktioner som råder idag då vår kapacitet är långt ifrån den normala och självklart får det konsekvenser om vi inte kan välkomna en större publik, säger Helena Eklund.

Följ ämnen i artikeln