Alternativbudget från M, KD och SD dröjer

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-11-11

Förhandlingar pågår, men oppositionen har ännu inte fått ihop ett alternativ som kan hota regeringens budget.

Tiden börjar bli knapp.

– Vi fortsätter våra samtal, uppgav Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson för TT efter finansutskottets sammanträde på torsdagen.

På torsdag nästa vecka ska utskottet justera sitt betänkande om ramarna för nästa års budget, det så kallade rambeslutet. Den 24 november ska riksdagen i sin helhet rösta om det. Beslutet innebär att utgifterna och inkomsterna i statens budget för nästa år blir låsta.

Moderaterna och Kristdemokraterna har ännu inte något eget, gemensamt alternativ att presentera för utskottet, inte heller konstellationen M-KD-SD.

Kommer förslag

– Det kommer under nästa vecka, jag är övertygad om att vi kommer att ha ett alternativ som är ett steg för att göra Sverige bättre, säger Svantesson.

Men hon vill inte gå in på vilka partier förutom M och KD som kan komma att stå bakom ett förslag.

– Målsättningen är att vi när vi ska rösta den 24 november ska ha två tydliga alternativ som står mot varandra, säger Svantesson och syftar på ett eget förslag kontra regeringens budgetproposition.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, säger att hans parti är inriktat på ett gemensamt M-KD-SD-förslag som kan hota regeringens budget.

– Förhandlingar pågår, men vi är inte i mål, säger Sjöstedt.

Liberalernas roll är oklar, enligt Sjöstedt och säger att L inte är med i ”våra förhandlingar”

– Jag är lite osäker på hur deras ingångar i detta är och hur de kommer att agera när det kommer upp i utskottet och för votering i kammaren, säger Sjöstedt.

– Moderaterna pratar med både Liberaler och Sverigedemokrater. Det vet SD att vi gör, säger Elisabeth Svantesson.

För tidigt för L

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson skriver i sms till TT att det är för tidigt att säga var det hela slutar.

”Vi har fortsatta samtal med andra partier om hur vi bäst får genomslag för en liberal budget,” meddelar Persson.

Vare sig Svantesson eller Sjöstedt vill gå in på hur stora eller små förändringar de försöker enas om, vad de vill dra ifrån och lägga till jämfört med regeringens budgetproposition för 2022.

Men M, KD, SD och L har i sina egna budgetmotioner siktat in sig på att ta bort familjeveckan, byggsubventioner, anslag till arbetsmarknadspolitiken och att lägga mer pengar till polisen, bland annat.

Märkligt agerat

Finansutskottets ordförande, socialdemokraten Åsa Westlund, anser att det är hög tid för oppositionen att visa korten. Det är konstigt att det inte redan har skett.

– De har sagt att de ska samarbeta om det de tycker lika. Ändå verkar de inte kunna presentera ett förslag, säger Åsa Westlund till TT.

Hon framhåller att det beslut som utskottet och riksdagen fattar påverkar ekonomin för alla i Sverige.

– Mindre än en vecka före det att vi ska ta det skarpa beslutet så har vi fortfarande inte sett förslaget.

Ett förslag måste komma före utskottsmötet den 16 november, det sista före justeringen. Det är inte för mycket begärt, anser hon.

– Egentligen borde det ha presenterats senast i dag, för att vi andra ska ha chans att ta ställning till det, men också för att organisationer och andra ska ha möjlighet att granska förslagen och komma med synpunkter.

Följ ämnen i artikeln