L och KD: Lägg Ukrainamiljard på unga

TT

Publicerad 2022-03-29

Frivilligorganisationer och idrottsföreningar bör få mer stöd för arbete med barn och unga från Ukraina, anser Liberalerna och Kristdemokraterna. I ett förslag till riksdagsinitiativ föreslår de en ”Ukrainamiljard” till civilsamhället.

– Behoven är stora, barn ska kunna delta i fotbollsträningar, vara med i scouterna, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna om utskottsinitiativet som ska lämnas till finansutskottet.

Jakob Forssmed, KD:s talesperson på området, säger:

– Vi är bekymrade över att regeringen är för långsam, den har varit det under pandemin när gäller att se civilsamhällets situation. Riksdagen har flera gånger fått påtala att det behövs stöd för att föreningar ska kunna fortsätta med sitt arbete med utsatta. Vi vill inte återigen hamna i en situation där föreningar inte orkar fortsätta.

Rent formellt föreslår L och KD att riksdagen ställer sig bakom ett tillkännagivande, en slags uppmaning, till regeringen. Den går ut på att öka ramen för pengar till civilsamhällets insatser för nyanlända ukrainare med en miljard kronor.

På frågan om det bara är ukrainare på flykt som kan komma ifråga för insatserna svarar Jakob Forssmed:

– Vi ser inte framför oss någon kontroll av vilka som kan få stöd.

Följ ämnen i artikeln