Experten: ”Bind inte freden till kärnvapenfrågan”
Publicerad 2016-12-28
Med nya FN-sanktioner mot Nordkorea hoppas man kunna stoppa landets kärnvapenprogram och lämna över sina kärnvapen, men få experter tror att det kommer att lyckas.
– Kärnvapen är Nordkoreas yttersta garant för att överleva och hittills har sanktionerna inte bitit, säger Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet.
– Det är mycket spänt, det är inte tal om annat.
Thomas Jonter pratar om relationerna mellan diktaturen Nordkorea och motparterna Sydkorea och USA.
Efter kärnvapenprover 2006, 2009 och 2013, samt flera missilprover under 2016, har landet visat sina militära muskler. Att en avhoppare nu går ut och talar om att Nordkorea hoppas vara ”skjutklara” 2017 är bara till landets fördel, säger Thomas Jonter.
– De förlorar inget på det, snarare tvärtom. Nordkorea är i ett stort behov av att ingjuta skräck i omgivningen.
Thomas Jonter säger att kärnvapen är högt prioriterat för Nordkorea.
– Om man säger så här: man tror att kärnvapen avskräcker andra från att anfalla. Då blir kärnvapen den yttersta garanten för att överleva, i synnerhet för ett land som Nordkorea som har en panisk skräck för omvärlden, säger han.
”Sanktionerna har inte bitit”
De senaste tio år sedan har USA:s policy varit att få Nordkorea till förhandlingsbordet och lämna över sina kärnvapen.
– Men från Nordkoreas synpunkt är man främst intresserad av att skapa en situation där man inte utsätts för hot från USA. Hittills har dialogen inte fungerat. Nordkorea har inte backat och sanktionerna har inte bitit, varken under Bush eller Obama.
Han säger att det viktigaste är att få igång en dialog och ett fredsavtal som inte binds upp till kärnvapenfrågan.
– USA måste komma till bordet med ett större paket och vissa garanter, till exempel att man inte anfaller, men man måste inte prata om kärnvapen direkt, det har inte fungerat. Det får komma sedan.
Även James R. Clapper, före detta general och nuvarande Director of national intelligence i USA, har låga förhoppningar när det gäller sanktionerna mot Nordkorea och säger att landet är ett ”hopplöst fall”.
– De är under belägring och är väldigt paranoida. Så att få de att lämna över sin kärnvapenkapacitet, vad den än må vara, är lönlöst, säger han till CNN.
Oeniga experter
Nordkorea har under året genomfört flera missiltester under 2016 men experter på området är fortfarande oeniga om landets kapacitet att utföra attacker mot t.ex USA.
– Under 2016 har amerikanska experter dragit slutsatsen att man förmodligen har en kapacitet att ladda missiler med kärnvapen som når Japan och Sydkorea. Men faktum är att ingen vet på riktigt, säger Thomas Jonter.
Trots att flera av årets missilprover misslyckades varnade John Schilling, flygingenjör och expert på Nordkoreas missilprogram, för utvecklingen i september:
– Om de fortsätter i den här takten kan deras medeldistansrobot vara fullt fungerande redan nästa år, mycket tidigare än vi tidigare väntat oss, sa han då till Reuters.
James R. Clapper säger att det inte finns konkreta bevis att regimen i Nordkorea skulle kunna attackera USA med en kärnvapenrobot, men han tillägger att The Intelligence community, som han är chef för, tror att Pyongyang har kapacitet att ”skjuta iväg en missil med ett vapen på den som kan nå delar av USA: Alaska och Hawaii.”
”Trump saknar en plan”
Bonnie Glaser, Asien-rådgivare vid Center for Strategic and International Studies (CSIS) säger att Donald Trump, USA:s nästa president, saknar en plan för Nordkorea.
– Nordkorea är inte en fråga Trump vet mycket om. Kommer vi att ta en mer aggressiv ställning mot Nordkorea?, säger Glaser till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
– Vi vet inte hur han kommer att hantera konflikten, säger Thomas Jensen till Aftonbladet.