Tegnell ångrar 300-gräns: "Skulle ha väntat"

Klara Stefansson/TT

Linus Svensson/TT

Publicerad 2020-11-12

Med facit i hand skulle man ha väntat lite till med att höja gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer, medger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten ångrar beslutet om att höja gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer.

– Visst, i efterhand kanske man skulle ha väntat lite till, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Innan smittspridningen ökade i Sverige höjde regeringen gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer. Nu har många regioner i Sverige återinfört den tidigare gränsen på max 50 personer.

– Det är lätt att titta i backspegeln och säga att det var fel tidpunkt att göra vissa saker, säger Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, när han får frågan om det var rätt beslut att höja gränsen till 300 i slutet av oktober.

Samtidigt efterfrågar Tegnell system som gör att myndigheter kan bli mer snabbfotade i att göra förändringar utifrån smittoläget.

– Det tar lite längre tid när man ska hantera det på regeringsnivå, säger han, men medger i efterhand: kanske skulle man ha väntat lite till.

– Nu var det ett läge där man (regeringen) hade berett det rätt länge, och det var dags att göra det. Man gjorde det också väl medveten om att det skulle kunna bli förändringar och också väl medveten om att länsstyrelserna faktiskt har en möjlighet att sänka den. Det var egentligen inte så att man skapade några större risker.

PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln