Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Topprogrammerare riskerar utvisning – efter försäkringsmiss

Publicerad 2017-09-23

Startup-företaget Football Addicts riskerar att förlora en programmerare i världsklass.

Detta då man missat att betala två försäkringar för den ryska programmeraren Aleksei Magusev – som nu riskerar att utvisas tillsammans med sin fru och deras två månader gamla bebis.

– Jag förstår att tanken är att jag ska skyddas från dåliga arbetsgivare men nu blir det tvärtom – jag straffas, säger Aleksei.

Göteborgsbaserade startup-företaget Football Addicts, omskrivet i tech-branschen för sina appar som ska föra fansen närmare sitt favoritlag, rekryterar sina anställda från hela världen.

2014 värvades den ryske programmeraren Aleksei Magusev som beskrivs som unik av vd:n Patrik Arnesson.

– Han är en av tio i världen som är med och bygger det mest framstående programmeringsspråket. Vi har anställda som börjat här enbart för att få jobba nära honom.

Dottern utvisades – fyra veckor efter födseln

Men drömmen om en framtid i Sverige ser mörk ut för familjen Magusev.

Med de nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring kan Migrationsverket nämligen utvisa en person om arbetsgivaren inte betalar sjukförsäkring och trygghetsförsäkring för den anställde.

Under våren fick familjen ett utvisningsbeslut och skulle då lämna landet två veckor innan frun Olga skulle föda. Dottern Varvara, som föddes i juli, fick sitt utvisningsbeslut fyra veckor efter att hon föddes.

– Jag förstår att tanken är att jag ska skyddas från dåliga arbetsgivare. Men nu blir det tvärtom, jag straffas, säger Aleksei Magusev till Aftonbladet.

”Mer logiskt att vi tar smällen”

Även Patrik Arnesson är starkt kritisk till den uppkomna situationen.

– Det handlar inte om att vi varit snåla utan att vi missade att teckna försäkringarna och det går inte att korrigera i efterhand. Vi anlitade en försäkringsförmedlare som sa att det var bättre att ha en privat sjukvårdsförsäkring och att trygghetsförsäkring bara behövdes om man arbetar på en byggarbetsplats och inte om man sitter vid ett skrivbord.

– Jag hade gärna betalat en halv miljon i skadestånd för att rätta till detta. Det hade varit mer logiskt att vi som företag får ta smällen än att han och hans familj, som absolut inte haft koll på vad som behövs, nu drabbas.

”Svårt att hitta kunskapen i Sverige”

De så kallade kompetensutvisningarna har tidigare kritiserats av flera techföretag, däribland Spotify, som menar att snåriga och orubbliga regler hindrar en blomstrande bransch från att växa. Även Patrik Arnesson säger att reglerna för arbetskraftsinvandring försämrar Sveriges rykte i världen.

– Vårt enda sätt att kunna fortsätta växa är att rekrytera från andra länder. Det är extremt svårt att hitta den kunskapen vi söker i Sverige.

Alexandra Elias, pressinformatör på Migrationsverket, säger att hon förstår att beslut likt detta kan verka hårt men hänvisar till rådande lagstiftning.

– Som myndighet är vi skyldiga att följa gällande lagstiftning och den aktuella lagstiftningen gör ingen skillnad på misstag och medvetet missbruk, utan säger bara att villkoren kring försäkringarna ska uppfyllas. Konsekvensen blir därför densamma oavsett vilket skäl som ligger bakom.

Går inte att korrigera

Alexandra Elias berättar att det i nuläget inte är möjligt att gå tillbaka och korrigera tidigare fel men att frågan diskuterats på regeringsnivå.

– Regeringen har föreslagit en mindre förändring som skulle göra det möjligt för arbetsgivare och arbetstagare att själva upptäcka och korrigera administrativa missar innan de kommit till Migrationsverkets kännedom.

Förslaget om förändrade regler väntas klubbas igenom av riksdagen i december i år men fram tills dess vilar ansvaret helt på arbetsgivaren.

– När kraven inte uppfylls är det den enskilda arbetstagaren som drabbas. Det vilar därför ett stort ansvar på arbetsgivaren att se till att ha de försäkringar som krävs och som arbetstagaren har rätt till, säger Elias.

Football Addicts har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen.