Experten hyllar regeringens drag: ”Bygger skyddsvallar”

Publicerad 2022-09-03

Regeringen föreslår kreditgarantier till elbranschen för att undvika en finanskris.

Ett ”snabbt och resolut agerande”, enligt Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

– Man bygger skyddsvallar för att vanliga människor inte ska påverkas, säger han.

På lördagens extrainkallade pressträff presenterade statsminister Magdalena Andersson (S) ett förslag om att gå fram med likviditetsgarantier på hundratals miljarder kronor till företag i elbranschen.

Beskedet kommer kort efter att ryska Gazprom stängt av gaskranarna till Tyskland.

– Redan innan stod vi inför en tuff vinter men med gårdagens besked står vi inför en krigsvinter, säger hon.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson säger att likviditetsgarantierna kommer att bidra till att minska riskerna för hushållen.

– Jag ser det som ett steg att säkerställa att vi som vanliga människor inte ska påverkas. Jag skulle inte vara orolig i nuläget. Man är snabbt ute och reagerar resolut för att begränsa de risker som kan påverka människor, säger han.

Vad är det som ligger bakom beslutet?

– När elpriserna stiger väldigt mycket ökar de likvida kraven på de företag som handlar el på marknaden. Det kan göra att de helt plötsligt inte har tillräckligt med pengar, framför allt när Ryssland hotar med att inte skicka gas, säger han.

”Begränsar risker på elmarknaden”

Nasdaq Clearing är en mellanhand vid finansiella överföringar på elmarknaden och regeringens beslut innebär att företagen som är registrerade hos clearinghuset nu får ökade säkerhetsgarantier, säger Mattias Persson.

– Energiproducenterna behöver likvida medel för att kunna bli accepterade av Nasdaq Clearing. De företag som är medlemmar kan nu ansöka om säkerhetsgarantier och det här begränsar de risker som nu finns på elmarknaden, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln