Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Bekräftat: Utsläppet i Bottenhavet var tallolja

Publicerad 2022-07-07

Det stora utsläppet mitt ute i havet sträckte sig över både svensk och finländsk ekonomisk zon. Arkivbild.

Det omfattande utsläppet som upptäcktes i Bottenhavet i juni var tallolja, visar analyser av proverna som nu är klara. Ett utpekat fartyg misstänks för miljöbrott.

Det var på morgonen den 8 juni som Kustbevakningen larmades om jätteutsläppet ute till havs som sträckte sig från Härnösand till Gävle. Senare samma eftermiddag var det 77 kvadratkilometer stora utsläppet, en yta lika stor som Malmö stad, inte längre synligt.

Kustbevakningen fattade då misstanke om att det kunde röra sig om biobränsle. Nu visar analyser av de prover som togs att det rör sig om tallolja, en trögflytande vätska som bland annat används för att tillverka just biobränsle.

– Mer detaljerat säger svaret att det är råtallolja eller talldiesel. Talldiesel är ett produkt som utvinns i något raffinaderi och som man tar fram biobränsle av, säger Jonatan Tholin, förundersökningsledare på Kustbevakningen.

Ett fartyg pekas ut

Efter upptäckten inledde åklagare en förundersökning om miljöbrott. Kustbevakningens hypotes var att det hela rörde sig om ett lastfartyg som rengjort lasttankarna ute till havs.

– Vi har sedan tidigare ringat in en utsläppskälla och det är ett fartyg. När vi nu har fått analyssvaret så bekräftar det vår bild att utsläppet härrör från det här fartyget, säger Jonatan Tholin.

Han vill inte gå in på vad det är för nationalitet på fartyget, inte heller vad rederiet har sagt i tidigare förhör.

– Vi ska hålla fler förhör framöver, så jag kan inte gå in på det nu då det fortfarande pågår en förundersökning.

Ovanligt med fällande dom

Utsläpp av tallolja har enligt Kustbevakningen blivit allt vanligare med åren. Oljan är en av de produkter som klassas som mindre farlig, till skillnad från mineraloljor, och därför får släppas ut i vissa mängder. De utredningar som har startats i samband med att större utsläpp upptäckts i havet har sällan lett till fällande dom.

– Vi har inte kunnat styrka att det har varit olagliga utsläpp i de ärenden där vi tidigare har haft vad gäller biobränsleutsläpp, säger Jonatan Tholin.

– Huruvida det har skett i det här fallet är en av de delarna vi håller på att utreda. Men omfattningen av det här utsläppet är en aspekt som gör att vi har misstänkt brott.

Inte sett till utsläppet

Även om tallolja kommer från naturen kan den orsaka skada för både djur och natur om den når land. Vad som hänt med det stora utsläppet är fortfarande oklart. Sedan oljan försvann från ytan har Kustbevakningen varken sett till den eller fått in rapporter om att den skulle ha nått in till land.

– Om det har sjunkit till botten, lösts upp med vattenmassan eller om det är så att det ligger under vattenytan och flyter, vilket kan vara fallet med vissa ämnen, kan vi inte svara på. Dyker det upp, kommer vi att agera tillsammans med räddningstjänsten, säger Jonatan Tholin, som inte vill uttala om hur havsmiljön kan ha drabbats.

– Men det är kart att alla former av utsläpp ute i havet har en påverkan på den marina miljön.