Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Moderat i uniform väcker starka känslor

Publicerad 2022-07-21

Fredrik Kärrholm i polisuniform i sin personvalskampanj.

M-politikern Fredrik Kärrholm har väckt debatt genom att använda en bild av sig själv i polisuniform i sin personvalskampanj.

Själv menar han att uniformen framhäver hans kompetens som före detta polis.

Polismyndigheten menar å andra sidan att uniformbärande politiker kan skada allmänhetens förtroende för polisen.

Är det lämpligt för en person som kandiderar till riksdagen att posera i polisuniform i sin marknadsföringskampanj?

Den frågan har i dagarna diskuterats flitigt på Twitter. Detta med anledning av den före detta polisen och opinionsbildaren Fredrik Kärrholms (M) beslut att göra just detta.

Den omdiskuterade bilden visar upp Fredrik Kärrholm iförd polisuniform, och ackompanjeras på hans valsida med budskapet att han nu har för avsikt att ”bekämpa brottsligheten genom politiken”. Vidare kan man i anslutning till bilden läsa att Fredrik Kärrholm är beredd att sätta ”hårt mot hårt” för att bekämpa den grova brottsligheten och att Sverige behöver ”en ny rationell kriminalpolitik”.

”En kock lägger bajs i maten”

Vissa har applåderat den aspirerande riksdagsledamotens polisuniformtilltag.

Till exempel har en twittrare berömt honom med orden ”bra att det kommer in politiker i riksdagen som också arbetat och inte direkt från skolbänken” och SD-ledamoten Angelica Lundberg skriver i sin tur att ”vi behöver fler i riksdagen som ser verkligheten för vad den är”.

Många är i gengäld kritiska till personvalskampanjen.

Invändningar som lyfts är att Fredriks Kärrholms uniform riskerar att förleda allmänheten, eftersom bilden kan ge sken av att han fortfarande arbetar inom polismyndigheten eller att myndigheten ställer sig bakom hans politiska åsikter.

En twittrare hävdar på det temat att det är lika lämpligt att Fredrik Kärrholm ståtar med sin gamla uniform i politiska sammanhang som om ”en kock lägger bajs i maten”.

Olämpligt att blanda ihop rollerna

Så hårt uttrycker sig inte Irene Sokolow, presstalesperson på Polisens nationella mediecenter. Men hon hänvisar till polismyndighetens policydokument i vilka det framgår att uniformen inte bör användas utanför polisens tjänsteutövning.

– Det handlar om att värna om allmänhetens förtroende, och hålla isär politikerrollen från tjänstemannarollen, säger Irene Sokolow och fortsätter:

– Vi ser ogärna att enskilda använder polisens symboler i sin roll som politiker. Vare sig de är anställda eller före detta anställda. Självfallet står det var och en fritt att berätta att man arbetar eller har arbetat som polis, i sin roll som politiker. Vi är en stor myndighet med många anställda eller tidigare anställda som är samhällsengagerade. Men vi tycker det är viktigt att man tydligt skiljer på rollerna. Vi ser ogärna att enskilda använder polisens symboler i sin roll som politiker, säger hon.

Politikern Fredrik Kärrholm (M) kandiderar just nu till riksdagen.

Fler borde framhäva sin erfarenhet

Fredrik Kärrholm själv anser att det inte borde vara något konstigt med att han visar sig i polisuniform i sin personvalskampanj.

– Jag är mycket stolt över att ha varit polis i mer än 10 år, och jag vill tydliggöra min erfarenhet och kompetens. Det finns inget problem med att framhäva att jag är en tidigare polis med både text och bild, säger Fredrik Kärrholm och fortsätter:

– Stödet har varit överväldigande och kritiken en lätt bris i jämförelse. Det handlar främst om synpunkter från vänsterhåll. Det är typiskt att de är mer upprörda över en polisuniform, än att vi har dagliga skottlossningar och sexualbrott.

Han menar däremot att saken hade varit en annan om han fortfarande arbetat inom polismyndigheten.

– Att anställda ena dagen använder uniform i sin opinionsbildning och i nästa utöver myndighet, det kan bli problematiskt. Och under alla mina år som polis har jag varit noga med att hålla isär rollerna.

”Vore falsk marknadsföring”

Polismyndigheten avråder från att uniformer används i politisk opinionsbildning. Finns det en risk att vissa tror att du företräder myndigheten i din kampanj?

– Det finns ingen vuxen myndig väljare som tror något annat än att det är en person som kandiderar till riksdagen, inte Polismyndigheten. Sverige behöver politiker med ordentlig yrkeslivserfarenhet.

Du jobbar inte längre som polis och använder uniformen i din kampanj. Skulle även en person som inte jobbat som polis kunna göra detsamma?

– Det vore falsk marknadsföring, säger Fredrik Kärrholm.