Miljoner hotas av svält om hamnstad i Jemen bombas
Publicerad 2017-05-06
Varningarna duggar tätt - snart kan den saudiledda koalitionen bomba hamnstaden al-Hudayda i Jemen.
Flera hjälporganisationer varnar för att landet då går mot svält.
– Människor stirrar svälten i ögonen, säger Jan Egeland, generalsekreterare för norska Flyktinghjelpen.
Saudiska krigsflyg har släppt flygblad över den Houthikontrollerade hamnstaden al-Hudayda med varningar: en offensiv mot stadens hundratusentals invånare kan vara nära.
Förödande nyheter för ett land som importerar 90 procent av sin mat, till stor del genom Hudaydas redan tidigare förstörda hamn.
Flera hjälporganisationer har under längre tid varnat för att landet är på väg mot svält. Enligt FN dör ett barn var tionde minut på grund av hjälp som inte når fram. Det två år långa inbördeskriget har utöver det förstört ekonomin i arabvärldens fattigaste land.
Mot svältkatastrof
Ett slag om Hudaydas hamn kan vara det som för det krigsdrabbade landet mot en total svältkatastrof.
– Det skulle vara katastrofalt, följderna skulle vara omedelbara. al-Hudayda är en av sju provinser på väg mot svält, en attack skulle trigga igång det, säger Caroline Anning på Internationella Rädda barnen till nyhetssajten Irin.
Jan Egeland, generalsekreterare för norska Flyktinghjelpen och rådgivare åt FN:s humanitära insatser, är på plats i huvudstaden Sanaa.
– Alla våra ansträngningar via FN:s World Food Programme har nått 3,1 av 7 miljoner människor som står på randen till svält. Så det betyder i grunden att 4 miljoner inte fick någonting i april och dessa människor stirrar svälten i ögonen, säger han till TT.
Egeland fortsätter:
– Vi kommer att få en hungersnöd av bibliska dimensioner om det fortsätter som nu, med att bara en del av dem i störst nöd får humanitär hjälp.
Just på grund av Hudaydas strategiska placering gör flera parter allt för att militära medel inte ska användas i staden, uppger källor till sajten al-Monitor.
– Houthierna förstår - eller borde förstå - att de står inför ett svårt politiskt och geopolitiskt landskap som påverkar deras militärposition i Röda havet. Och den saudiledda koalitionen är medveten om de uppenbara riskerna i en redan mycket svår humanitär situation, säger en källa ur den förra Obamaadministrationen till sajten.
Vill ge FN kontrollen
Den jemenitiska regeringen har föreslagit att FN ska hjälpa till att hålla kontrollen över hamnen i al-Hudayda för att undvika att de Iranstödda houthierna skulle kunna smuggla in vapen till Jemen, något de flera gånger anklagats för av den jemenitiska regeringen.
– Den här hamnen har utvecklats på så vis att miliserna får vapen. Vi tar beslut för att stoppa det här. Vi vill helst inte använda militär styrka, säger premiärministern Ahmed Obeid bin Daghr till Reuters.
Internationella Röda korset slutade redan i februari att använda hamnen för sina förnödenheter, och använder istället bland annat sjövägen från Oman, uppger nyhetsbyrån.
I USA har flera politiker vädjat om att den amerikansk militärmaktens roll i det jemenitiska kriget ska utvärderas och debatteras, eftersom attackerna aldrig har godkänts av kongressen.
Över 10 000 döda
Det var den 26 mars 2015 som en militärallians under ledning av Saudiarabien inledde sina flyganfall mot Houthirebellerna efter att de tagit kontrollen över huvudstaden Sanaa och flera områden i norra Jemen. Koalitionen har ofta kritiserats för att bomba sjukhus och skolor. Över 10 000 människor har dödats och nästan 40 000 har skadats under kriget, enligt FN:s beräkningar.
Sverige tog tillsammans med Schweiz i april initiativ till en givarkonferens med målet att samla in 2,1 miljarder dollar och lyckades samla in hälften, 1,1 miljarder, vid mötets slut, rapporterade Svenska Dagbladet.
Trots det var tongångarna positiva. I vanliga fall uppnås bara en tredjedel av målet vid givarkonferenser, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres till tidningen.