Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Krisen förvärras i Sudan – Sverige ökar stödet

TT

Publicerad 2024-09-27 12.14

Benjamin Dousa (M), bistånds- och utrikeshandelsminister. Arkivbild.

Inbördeskriget i Sudan har lamslagit stora delar av landet. Nu utökar Sveriges sitt stöd till landet.

Det råder hungersnöd, kolera har brutit ut och över 13 miljoner människor har tvingats lämna sina hem i Sudan, i vad som beskrivits som världens just nu största flyktingkris. FN varnar om att massvält kan breda ut sig i landet.

Nu riktar regeringen ytterligare ett stöd specifikt mot Sudan på 25 miljoner kronor. Pengarna går till FN:s flyktingorgan UNHCR och Internationella rödakorskommitténs humanitära verksamhet.

”Regeringen ökar nu det svenska humanitära biståndet för att hjälpa de som lever under närmast omöjliga förhållanden i Sudan”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) i en kommentar.

Enligt honom ska stödet bidra till ”skydd och tak över huvudet för familjer och barn på flykt, vård till sjuka och skadade och evakuering av civila från krigszoner”.

Hittills i år uppgår Sveriges stöd till civilbefolkningen i Sudan till 659 miljoner kronor, enligt regeringen.

Tidigare i veckan meddelade regeringen att Sverige ökar sitt stöd för 2024 till olika FN-organ med 461 miljoner kronor. Pengar som bland annat ska gå till att förhindra svältkatastrofer och hjälpa människor på flykt.