Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Sista debatten före valet – vicekandidaterna möts

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-10-01 20.47

Demokraternas vicepresidentkandidat, Minnesotaguvernören Tim Walz, och Republikanernas dito, Ohiosenatorn JD Vance, möts under natten till onsdagen för debatt.

Den ene ligger bakom Demokraternas favorituttryck om motståndarsidan: ”knäppt” (weird). Den andre har försvarat den virala skrönan om migranters matvanor.

Nu möts vicepresidentkandidaterna i USA, Tim Walz och JD Vance, i tv-debatt.

– Den stora skillnaden mellan konservativa och liberala är att ingen har försökt döda Kamala Harris de senaste månaderna och två personer har nu försökt döda Donald Trump.

Utspelet från republikanen JD Vance på en middag i Georgia nyligen möttes av starka reaktioner i medier och kritik från Vita huset.

Det vittnar om att Ohioguvernören tar sitt uppdrag som attackhund på allvar, något som även fått honom att kalla Demokraternas presidentkandidat Harris för ”farlig” och ”radikal liberal”. Och han har inte backat från sin tidigare beskrivning av Harris som en del av ”ett gäng barnlösa katt-tanter”.

Läskiga och knäppa?

Vance har även försvarat sin chef Donald Trumps påstående om att haitiska migranter i en stad i Ohio äter husdjur, som ett sätt att få medier att fokusera på migrationsfrågan. Frågan är vilka angrepp han har i rockärmen inför tv-debatten mot Tim Walz, som ofta beskrivs som normaliteten personifierad.

Walz – som har ett förflutet som geografilärare, fotbollstränare och kongressledamot – har försökt plocka poäng genom att kalla Trumplägret ”läskiga och knäppa som fan”.

Och han har inte dragit sig för att angripa motståndaren.

– Som alla vanliga människor jag växte upp med på landet studerade JD på (elitskolan) Yale, gjorde karriär med hjälp av miljardärer från Silicon Valley och skrev sedan en bästsäljande bok där han rackade ner på dem (miljardärerna), sade Walz ironiskt på Demokraternas konvent.

– Kom igen. Det är inte vad Mellanamerika handlar om, tillade han med en syftning på livet i det amerikanska hjärtlandet.

Är nervös

Tv-drabbningen arrangeras av tv-kanalen CBS och sänds från dess studio i New York under natten till onsdagen svensk tid, utan publik på plats.

Tim Walz, som för USA-medier medgett att han är nervös, har förberett sig hemma i Minnesota, där transportminister Pete Buttigieg spelat Vance, rapporterar The New York Times.

JD Vance har också åkt hem för att ladda. I Ohio har Minnesotarepublikanen och kongressledamoten Tom Emmer spelat motståndare i övningsdebatter.

– Vi ska fokusera på en koncis och direkt uppmaning till amerikanska folket att se Donald Trumps framgångsrika politik och Kamala Harris misslyckade, säger Vance enligt CNN om sin strategi.

Färska opinionsmätningar visar att knappt 41 procent av amerikanerna har en positiv bild av Walz, att jämföra med 36 procent för Vance.

Debatten är sannolikt den sista före presidentvalet i november och därmed en avgörande möjlighet att brett påverka mittenväljare. Kamala Harris har utmanat Donald Trump på ännu en tv-duell den 23 oktober, men han har sagt nej.